Požiadavky na priamy predaj rastlinných produktov sa zmenia

Nariadenie, ktoré v stredu schválil vládny kabinet, upravuje maximálne množstvá prvotných produktov rastlinného pôvodu a maximálne množstvá spracovaných produktov rastlinného pôvodu, ktoré môže výrobca predať za jeden rok priamo konečnému spotrebiteľovi alebo dodáva miestnej maloobchodnej prevádzkarni.

Požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného pôvodu sa zmenia. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda na svojom rokovaní. Ako zdôvodnilo v materiáli Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, prax ukázala potrebu úpravy množstiev prvotných produktov rastlinného pôvodu a doplnenie o množstvá spracovaných produktov, nakoľko spotrebitelia si ich žiadajú.

Nariadenie má umožniť vyrábať spracované rastlinné produkty v domácich podmienkach výrobcu. Ministerstvo si sľubuje od legislatívnej úpravy zlepšenie využitia regionálnych potravín, výrazné zníženie plytvania s potravinami hlavne na vidieckej úrovni a možnosť pokračovať v používaní tradičných metód spracovania regionálnych surovín pri výrobe potravín, a to aj v regiónoch s geografickým znevýhodnením.

Nariadenie upravuje maximálne množstvá prvotných produktov rastlinného pôvodu a maximálne množstvá spracovaných produktov rastlinného pôvodu, ktoré môže výrobca predať za jeden rok priamo konečnému spotrebiteľovi alebo dodáva miestnej maloobchodnej prevádzkarni, ktorá priamo zásobuje konečného spotrebiteľa.

Okrem iného pri zrnách obilnín z každého druhu je to množstvo do 500 kilogramov, rovnako tak pri suchých strukovinách a olejninách. Konzumné zemiaky stanovilo nariadenie do 2 tisíc kilogramov. Malé množstvo pri spracovanom ovocí a spracovanej zelenine je do 1 250 kilogramov.

Súvisiace články

Aktuálne správy