Prebytok obchodnej bilancie Švajčiarska dosiahol vlani nový rekord

Obchodný prebytok Švajčiarska vlani vzrástol na novú rekordnú úroveň. Export aj import pritom klesli. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil švajčiarsky federálny colný úrad.
Podľa colného úradu sa obchodný prebytok Švajčiarska v roku 2015 zvýšil na 36,61 miliardy švajčiarskych frankov (33,34 miliardy eur) z 29,76 miliardy CHF v roku 2014. Export pritom klesol medziročne o 0,7 % a import sa znížil o 0,5 %.
No aj napriek poklesu exportu dosiahla jeho vlaňajšia hodnota 202,9 miliardy CHF, čo je tretia najvyššia úroveň v histórii týchto štatistík. Zároveň silný švajčiarsky frank pomohol znížiť hodnotu importu.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že strojársky priemysel sa podieľal zhruba dvoma pätinami na celkovom poklese švajčiarskeho exportu, vývoz šperkov sa minulý rok znížil o 6,2 % a export hodiniek klesol o 3 %.
Čo sa týka kľúčových obchodných partnerov, export zo Švajčiarska do USA vlani vzrástol o 6 % na nové maximum, zatiaľ čo vývoz do Európskej únie sa znížil o 4 %. Export do Ázie ako celku vlani stagnoval. Dôvodom bol pád vývozu do Hongkongu, ktorý nedokázal zmierniť ani rast vývozu do Číny, Japonska, Indie a Singapuru.
Na druhej strane, hodnota dovozu energií sa minulý rok prepadla o 30 % najmä v dôsledku zlacnenia ropy. Import kapitálových aj spotrebiteľských produktov sa znížil tiež, a to zhodne o 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy