Poľsko asi nekúpi armádne vrtuľníky od Airbusu

Na dodávke 50 multifunkčných vrtuľníkov EC-725 Caracal sa vlani predbežne dohodol bývalý vládny kabinet. Námestník súčasného ministra obrany Bartosz Kownacki tvrdí, že nová vláda kontrakt "veľmi pravdepodobne" zruší

Poľsko „veľmi pravdepodobne“ zruší kontrakt na dodávku armádnych vrtuľníkov od výrobcu Airbus za 3 mld. USD. Uviedol to v pondelok námestník ministra obrany Bartosz Kownacki. Zopakoval stanovisko vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), že Varšava by pri výbere dodávateľa vrtuľníkov mala uprednostniť firmy, ktoré majú v krajine výrobné prevádzky. Ako dodal, pre krajinu môže byť výhodnejšie zaplatiť prípadnú zmluvnú ponuku rádovo v stovkách miliónoch zlotých, než prijať straty, ktoré by v dôsledku kontraktu utrpel poľský zbrojársky priemysel.

„Nemôžem povedať, že záverečné hodnotenie… bude negatívne, vzhľadom na veľké rozdiely si ale myslím, že dohodu veľmi pravdepodobne nedosiahneme,“ povedal Kownacki pre denník Rzeczpospolita.

Na dodávke 50 multifunkčných vrtuľníkov EC-725 Caracal sa vlani s firmou Airbus Helicopter, ktorá patrí do skupiny Airbus, predbežne dohodol bývalý vládny kabinet. Do tendra sa prihlásili aj americká spoločnosť Sikorsky a firma AgustaWestland, ktorej majiteľom je talianska Finmeccanica. Firmy, ktoré majú v Poľsku výrobné prevádzky, so svojimi ponukami neuspeli.

(1 EUR = 1,0815 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy