Nezamestnanosť by mohla byť nižšia, vláda robí v tomto smere málo

Nezamestnanosť na Slovensku je stále vysoká, dvojciferná a pritom mohla byť oveľa nižšia. Presvedčené je o tom opozičné KDH, podľa ktorého robí vláda málo pre jej zníženie. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny dnes oznámilo, že miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v decembri úroveň 10,63 %.
Podpredseda hnutia Július Brocka sa domnieva, že dôvodom vysokej nezamestnanosti sú nielen zle využité eurofondy s nízkou pridanou hodnotou zamestnanosti, ale aj prepadnutá miliarda eur z týchto prostriedkov. „Zo Slovenska dokonca vo zvýšenej miere „unikajú mozgy“ a prichádzajú sa zamestnať občania Rumunska. Minulý rok odišlo zo Slovenska viac ľudí, ako prišlo a približne 2800 si dokonca u nás zrušilo trvalý pobyt,“ vyčíslil.
Pracovné miesta tu podľa neho zanikajú i vo sfére, kde by mali, naopak, pribúdať, a to napríklad v sociálnych službách pre seniorov. V novembri ich zaniklo 3500. „Vláda na jednej strane sponzoruje drahé pracovné miesta cez investičné stimuly pre niekoľkých veľkých zamestnávateľov a na druhej strane zanedbáva možnosť podpory trvale udržateľných pracovných miest po celom Slovensku, najmä v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou,“ upozornil Brocka.
Ako dodal, z ekonomického oživenia v Európe by štát vyťažil oveľa viac aj v oblasti zamestnanosti, keby vláda nezmyselne neodmietala pružnejší zákonník práce. Taký, ktorý by viac motivoval k zamestnávaniu aj malých podnikateľov. „Rovnako i legislatívne opatrenia a zmeny v našom dôchodkovom systéme môžu znížiť nezamestnanosť na Slovensku. Napríklad skorší odchod žien do dôchodku, ako navrhuje KDH, o šesť mesiacov skôr na každé dieťa, môže znížiť nezamestnanosť na Slovensku pod 10 %,“ myslí si Brocka.

Súvisiace články

Aktuálne správy