Ceny v EÚ v decembri stúpli, na Slovensku klesli

Medziročne ceny v eurozóne aj v celej EÚ v decembri stúpli o 0,2 %, na Slovensku klesli o 0,5 %.

Medziročná miera inflácie v eurozóne aj celej Európskej únii bola v decembri podľa harmonizovaného indexu EÚ (HICP) vo výške 0,2 %. Vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, kedy bola na úrovni 0,1 % v menovej únii aj 28-člennej EÚ. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku ceny v decembri v porovnaní s rovnakým mesiacom roka 2014 klesli o 0,5 % a medzimesačne sa cenová hladina v SR znížila o 0,3 %.

Medziročný pokles cien v decembri evidovalo dvanásť členských krajín Európskej únie. Najvýraznejší bol v Bulharsku (-0,9 %), Rumunsku (-0,7 %), na Cypre a v Slovinsku (zhodne -0,6 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali Belgicko (1,4 %), Malta (1,2 %) a Rakúsko (1,1 %). V porovnaní s novembrom 2015 sa cenová hladina znížila v deviatich členských krajinách EÚ, nezmenila sa v troch a vzrástla v pätnástich.

Najväčší vplyv na posun medziročnej inflácie smerom nahor mali v novembri ceny reštaurácií a kaviarní (+0,1 percentuálneho bodu) a tabaku a zeleniny (zhodne po 0,06 percentuálneho bodu). Smerom nadol celkovú cenovú hladinu tlačili ceny pohonných hmôt, ktoré jej ubrali 0,40 percentuálneho bodu, ďalej ceny vykurovacích olejov (-0,19 percentuálneho bodu) a plynu (-0,10 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy