MMF zhoršil odhad vývoja ruskej ekonomiky, tento rok klesne o 1 %

Na nepriaznivý vývoj cien ropy a jeho vplyv na ruskú ekonomiku zareagoval po ruskej vláde aj Medzinárodný menový fond (MMF). Ako pre ruskú agentúru TASS uviedli zdroje blízke informáciám, fond svoju prognózu vývoja ruskej ekonomiky v tomto roku výrazne zhoršil.
Podľa TASS fond v novej prognóze počíta s tým, že hrubý domáci produkt (HDP) Ruska klesne tento rok o 1 %. Ako uviedli nemenované zdroje, nový odhad ekonomického vývoja predstaví MMF oficiálne v Londýne 20. januára. V predchádzajúcej prognóze zverejnenej v minulom roku uvádzal MMF pokles ekonomiky Ruska v roku 2016 na úrovni 0,6 %.
Fond zároveň mierne upravil aj svoje údaje o vývoji ruskej ekonomiky za minulý rok. Pôvodne počítal s poklesom za skončený rok o 3,8 %, no ruská ekonomika údajne klesla o 3,7 %.
Nová prognóza fondu na rok 2016 je nepriaznivejšia než najnovší odhad Svetovej banky. Tá minulý týždeň zverejnila aktualizovanú prognózu, v rámci ktorej počíta s poklesom ekonomiky tento rok o 0,7 %. V budúcom roku očakáva rast o 1,3 %. To je opäť optimistickejší odhad než v prípade MMF, ktorý predpokladá, že na budúci rok ruská ekonomika vzrastie o 1 %.
Prognóza Svetovej banky na tento rok je optimistickejšia aj v porovnaní s novým odhadom ruského ministerstva ekonomického rozvoja. To očakáva, že HDP Ruska klesne o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy