Maloobchodné tržby v decembri klesli o 0,1 %

Maloobchodné tržby v USA na konci vlaňajška nečakane klesli. Netradične teplé počasie totiž malo negatívny vplyv na predaj zimného oblečenia a zlacnenie benzínu znížilo tržby čerpacích staníc. To signalizuje výrazné spomalenie najväčšej svetovej ekonomiky v poslednom kvartáli vlaňajška. Informovala o tom agentúra Reuters.
Maloobchodné tržby sa v decembri 2015 znížili o 0,1 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ministerstvo tiež revidovalo novembrový rast na 0,4 % z 0,2 %. Ekonómovia, oslovení agentúrou Reuters, počítali v decembri so stagnáciou tržieb.
Za celý uplynulý rok sa maloobchodné tržby v USA zvýšili o 2,1 % po 3,9-% náraste v roku 2014. Vlaňajšie tempo rastu tržieb bolo najnižšie od roku 2009.
Maloobchodné tržby bez započítania predaja áut, benzínu a stavebných materiálov, v decembri klesli o 0,3 % po 0,5-% náraste v novembri. Ekonómovia počítali s ich zvýšením o 0,3 %.
Tržby predajcov áut v decembri stagnovali po novembrovom náraste. Tržby čerpacích staníc klesli o 1,1 % po 1,3-% znížení v novembri. Tržby predajcov oblečenia klesli o 0,9 % a tržby z predaja elektroniky a domácich spotrebičov sa znížili o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy