Potravinári podporujú návrh na samozdanenie pri DPH s mäsom

Potravinári podporujú návrh na samozdanenie pri dani z pridanej hodnoty (DPH) s mäsom. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová v reakcii na návrh ministrov financií SR a ČR Petra Kažimíra a Andreja Babiša, ktorí chcú od Európskej komisie (EK) dosiahnuť, aby im umožnila využívať inštitút samozdanenia pri DPH s mäsom. Takýmto spôsobom by sa podľa nich zamedzilo daňovým únikom pri obchodovaní s touto komoditou.
Podpredseda SPPK pre potravinárstvo Dušan Janíček tento návrh jednoznačne podporuje. V pamäti má totiž podvody pri DPH s cukrom, ktoré kulminovali v nedávnej minulosti. „Túto iniciatívu vítame. Bolo by vhodné rozšíriť samozdanenie aj na ďalšie potravinárske komodity, kde je jednoduché systém zneužiť na hraničný obchodný styk s imaginárnymi firmami, ktoré si potom podvodným spôsobom uplatňujú DPH,“ povedal.
Podľa Janíčka by do úvahy prichádzali opatrenia aj v prípade olejov, cukru, múky, obilnín či cestovín. „Jedna z výziev, ktorá by mala vyplynúť z nášho valného zhromaždenia, bude aj tá, aby sa samozdanenie rozšírilo aj na ďalšie potravinárske komodity, eventuálne aj na celý potravinársky sortiment vyrábaný na Slovensku,“ dodal. V prípade záujmu je podpredseda SPPK podľa svojich slov pripravený začať aj rokovania s rezortom financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy