Spotrebiteľské ceny klesali aj v závere minulého roka

Pokles zaznamenali hlavne ceny v doprave, a to tak v medzimesačnom ako aj v medziročnom porovnaní.

Správa “CENY: Spotrebiteľské ceny klesali aj v závere minulého roka”, rozšírená o komentár analytikov v štvrtom až šiestom odseku.

BRATISLAVA 15. januára (SITA) – Spotrebiteľské ceny na Slovensku klesali aj v závere vlaňajška. Ako ďalej vyplynulo z údajov Štatistického úradu SR, spotrebiteľské ceny v národnej metodike klesli v decembri medziročne o 0,5 %. V medzimesačnom porovnaní to bolo zníženie o 0,3 %. V priemere za rok 2015 v porovnaní s rokom 2014 sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní klesli najmä ceny v doprave, a to o 4,8 %. Ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá sa znížili o 1,8 %. Ceny potravín a nealkoholických nápojov, alkoholických nápojov a tabaku, poštových a telekomunikačných služieb poklesli zhodne o 0,3 %. Na druhej strane vzrástli ceny v odboroch hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,3 %, vzdelávanie o 1,3 %, zdravie, rekreácia a kultúra zhodne o 1,2 %, rozličné tovary a služby o 1,1 %, odevy a obuv o 0,6 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,3 %.

Medzimesačne klesli ceny v odboroch doprava o 1,2 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 1 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, rozličné tovary a služby zhodne o 0,2 %, odevy a obuv, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá zhodne o 0,1 %. Naopak, vzrástli ceny za zdravie o 0,2 %, za rekreáciu a kultúru, za hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb a ceny za vzdelávanie.

Ako skonštatoval analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub, deflácia bola po celý rok. Ani v jednom mesiaci sa ceny nezvýšili, pomyselne najlepší výsledok bol medzi aprílom a júnom, keď ceny klesali len o desatinu percenta. “Hoci sa Európska centrálna banka snaží s defláciou bojovať, tak zatiaľ bezvýsledne. Napriek tomu rok 2016 má už väčšiu nádej, že by ceny prešli do inflácie,“ povedal Kozub.

Aj keď inflačné tlaky ostávajú slabé, k miernemu rastu inflácie v tomto roku by mal podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej pomôcť aj bázický efekt z vlaňajška. V roku 2016 by sa inflácia mala začať zvyšovať iba postupne. „Očakávame, že tento rok by rast spotrebiteľských cien na Slovensku mohol dosiahnuť priemer 0,8 %,“ doplnila Muchová.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka však naďalej platí, že stále neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň. Tento stav by mal podľa neho pretrvávať aj počas väčšiny tohto roka, deflačné tlaky bude navyše zvyšovať aj nižšia DPH na vybrané potraviny uplatňovaná od januára tohto roka. “Aktuálny ďalší výrazný pokles cien ropy na svetových trhoch pritom opäť len oddialil návrat inflácie do plusu,” povedal Koršňák. Aj keď si Slovensko pri nízkych cenách ropy predĺži podľa neho pobyt v miernej deflácii, takáto forma deflácie nie je pre ekonomiku zatiaľ škodlivá.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, sa v decembri znížila o 0,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, v decembri medziročne poklesla o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy