Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti v krajine minulý týždeň vzrástol o 7 tis. na sezónne upravených 284 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň nečakane stúpol. Zostal však na úrovni, ktorá sa považuje za znak dobrej situácie na trhu práce. Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 9. januára zvýšil o 7 tis. na sezónne upravených 284 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

 

 

Počet nových nezamestnaných však bol pod hranicou 300 tis. už 45. týždeň po sebe. Ide o najdlhšie obdobie od začiatku 70. rokov minulého storočia. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet nových nezamestnaných klesne na 275 tisíc. Rast počtu nových nezamestnaných sa však skôr považuje za odzrkadlenie volatility ako zmeny podmienok na trhu práce.

Americký rezort práce zároveň vo štvrtok informoval, že ceny dovozu do USA v decembri klesli o 1,2 % po oslabení o 0,5 % v novembri. Za celý minulý rok sa dovozné ceny znížili o 8,2 %, čo bol najväčší pokles od roku 2008. Ceny ropy dovážanej do USA v decembri oslabili o 10 % po novembrovom znížení o 3,6 %. Bez zahrnutia ropy ceny amerického importu v decembri klesli o 0,4 % po novembrovom oslabení o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy