Európska investičná banka pozastavila Volkswagenu úvery

Európska investičná banka nemeckej automobilke neposkytne ďalšie úvery, kým sa nepreukáže, že medzi predchádzajúcim úverom a emisným škandálom nie je spojenie.

Európska investičná banka (EIB) pozastavila poskytovanie úverov nemeckej automobilke Volkswagen (VW). Inštitúcia nebude VW poskytovať úvery v priebehu vyšetrovania, ktorého cieľom je zistiť, či zdroje z predchádzajúcich úverov EIB mohli byť výrobcom áut použité na podvádzanie pri emisných testoch. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. V septembri automobilka VW priznala, že podvádzala pri emisných testoch v USA, keďže inštalovala do automobilov softvér, ktorý dokázal výsledky emisných testov skresliť.
Pokiaľ sa nepreukáže, že medzi softvérom skresľujúcim údaje o emisiách a časťou úveru EIB vo výške 400 mil. eur nie je žiadne spojenie, banka to nemôže vylúčiť, uviedol šéf EIB Werner Hoyer. Automobilka tento úver splatila v plnom rozsahu v roku 2014. „Z dôvodu opatrnosti sme sa rozhodli pozastaviť akékoľvek nové úvery pre spoločnosť Volkswagen,“ povedal Hoyer. Šéf EIB zároveň oznámil, že zistenia budú posúdené „najneskôr do roka“.

EIB je banka Európskej únie financovaná z pôžičiek na kapitálových trhoch a z vkladov akcionárov – členských štátov EÚ. Európska investičná banka je najväčším multilaterálnym veriteľom podľa objemu poskytnutých úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy