Ruská centrálna banka by mohla sprísniť monetárnu politiku

Mohlo by sa tak stať v prípade, že nastane rizikový scenár, ktorý je v súčasnosti pravdepodobnejší ako v decembri. Sprísnenie monetárnej politiky neznamená nevyhnutne rast úrokových sadzieb

Ruská centrálna banka by mohla sprísniť monetárnu politiku, ak sa naplní rizikový scenár. V stredu to uviedol šéf oddelenia monetárnej politiky ruskej centrálnej banky Igor Dmitriev. Podľa neho rizikový scenár nie je nutné revidovať a sprísnenie monetárnej politiky neznamená nevyhnutne rast úrokových sadzieb. Rizikový scenár počíta s tým, že ceny ropy budú na úrovni 35 USD za barel. Podľa Dmitrieva sa v porovnaní s decembrom zvýšila pravdepodobnosť, že krízový scenár nastane.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v stredu varoval, že Rusko musí byť pripravené na najhorší ekonomický scenár. Zároveň však poznamenal, že v súčasnosti je situácia zvládnuteľná. Podľa jeho slov sú vysoké úrokové sadzby jedným z kľúčových problémov ohrozujúcich hospodársky rast. Tiež uviedol, že bude potrebné revidovať rozpočet, ak budú ceny ropy ďalej klesať.

Súvisiace články

Aktuálne správy