Niečo za niečo: Technológie uľahčujú platenie, neraz na úkor súkromia

, iDnes Foto: SITA

Rôzne aplikácie v mobilných telefónoch, inteligentné hodinky alebo čip rovno pod kožou. Technologický boom v oblasti platieb, kedy sa firmy predháňajú v inovatívnych spôsoboch platenia, sa do pozornosti dostáva hlavne kvôli mladej generácii. Aj tak však ľudia zatiaľ najradšej zaplatia použitím plastovej karty.

Najnovšie sa na trhu objavujú špeciálne čipy veľkosti zrnka ryže. Tie sa dajú voperovať pod kožu medzi palcom a ukazovákom. Využívajúc technológiu RFID potom stačí pri platení prejsť rukou okolo špeciálnej čítačky. Čip sa už ponúka napríklad v Austrálii, kde o neho má podľa prieskumu spoločnosti Visa záujem asi štvrtina oslovených. Proti sú ochrancovia súkromia, ktorí sa obávajú nepretržitého sledovania ľudí. Ale to je len jeden z príkladov nových platobných technológií, ktoré sa vo svete vyvíjajú. Vydobyť si svoje miesto na trhu sa snažia aj ďalšie inovatívne, ale o niečo menej kontroverzné riešenia.

Mamutie firmy ako Apple, Google či Samsung sa snažia o masívnejšie presadenie technológie platby pomocou mobilného telefónu. Všetci svorne osádzajú čipy NFC v kombinácii so softvérom do  telefónov a obchody vybavujú čítačkami. Tí čo si nechcú vymeniť telefón, môžu použiť bezkontaktnú platobnú nálepku, tá sa dá dokonca ukryť pod kryt mobilného telefónu. Komu sa nechce vyťahovať telefón,  pre rovnaký cieľ už poslúžia aj inteligentné hodinky.

Ak trpíte stihomamom, okrem hotovosti vám anonymitu zaručí predplatená karta. Napriek tomu, že si nevyžaduje účet v banke sa dá týmto kusom plastu platiť. Veľkú budúcnosť jej predpovedajú aj odborníci, ich výhodou je totiž relatívna anonymita. Predplatené platobné karty dnes fungujú v 19 krajinách Európy. Podľa prieskumu spoločnosti MasterCard by do roku 2020 mali útraty prostredníctvom týchto kariet v Európe dosiahnuť až 112 miliárd eur. Najaktívnejší užívatelia sú zatiaľ Briti a Taliani.

Všetky inovatívne metódy platenia ale majú nevýhodu, že sa nedržia nejakých vopred dohodnutých štandardov. Technologickú roztrieštenosť sa síce snažia výrobcovia zjednotiť, ale stále to nie je na úrovni v tomto smere univerzálnych platobných kariet, s ktorými zákazníci bezhotovostne platia už viac ako päťdesiat rokov. Úplne prvou platobnou kartou bola Diners Club Credit Identification Card v roku 1950. Prvú platobnú kartu na území niekdajšieho Československa vydala v roku 1988 Živnostenská banka ako dispozičnú kartu k devízovému účtu.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy