Tržby v priemysle v novembri stúpli medziročne o 12 %

Tržby v priemysle na Slovensku rástli v novembri medziročne o 11,9 %. Zvýšili sa najmä pre rast v ťažbe a dobývaní o 15,3 %. Ďalej v priemyselnej výrobe to bol rast o 12,5 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,9 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 6,5 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), z odvetví priemyselnej výroby zvýšenie tržieb bolo najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 26,5 %. Ďalej to bolo vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 18,8 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 10,4 % a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,1 %. Tržby klesli len vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 2 %.

V stavebníctve pokračoval dynamický rast, keď sa tržby tohto odvetvia medziročne zvýšili o 19,3 %. Tržby v doprave a skladovaní druhý mesiac po sebe medziročne klesali. Oproti novembru 2014 sa znížili o 0,3 % v dôsledku poklesu tržieb v skladových a pomocných činnostiach v doprave o 12,8 %. Celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 20 %. Vo vybraných trhových službách celkové tržby vzrástli o 7 %.

Za jedenásť mesiacov roka 2015 sa celkové tržby v priemysle medziročne zvýšili o 8,4 %. Tržby stavebných subjektov sa zvýšili o 21,5 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 3 %. Celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 6,5 %. Vo vybraných trhových službách tržby vzrástli o 5,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy