Zlato a striebro: Predpoveď na rok 2016

, zlataky Foto: SITA;thinkstock

Veľký vplyv na ich vývoj majú centrálne banky a Fed so svojim úradníckym aparátom, ktorý ovplyvňuje do značnej miery globálnu ekonomiku a jej vývoj. Avšak napriek všetkým vplyvom, ktoré pôsobia na trhu "papiera", sa trh fyzického zlata a striebra stále drží. Môžeme si byť istí, že ceny budú odrážať aktuálnu ponuku a dopyt po fyzickom zlate a striebre v určitom okamihu.

Neustále klesajúce ceny predstavujú veľmi zlé ekonomické podmienky pre veľké množstvo ťažobných projektov. Nižšie náklady na pohonné hmoty, ktoré sú spôsobené veľkým poklesom ceny ropy, do určitej miery pomáhajú na strane nákladov, tie sa na výrobu striebra odhadujú zhruba na 17 dolárov a pri zlate a okolo 1,150 dolára za uncu. Dnes sa ale tieto drahé kovy predávajú za oveľa nižšiu cenu, než sú ich celkové priemerné náklady. Pre mnoho producentov je to veľmi neekonomické a prináša to rad problémov. Už dnes mnohí predávajú každú uncu so stratou. Táto situácia môže mať za následok, že v roku 2016 budú primárni producenti zlata a striebra dodávať na trh menšie množstvo produktov. Je tu ale aj ďalší faktor, ktorý bude pravdepodobne veľmi decimovať dodávky v roku 2016. Základné ceny kovov, vrátane medi, zažili obrovský prepad, a výhľad pre ďalší rok nie je príliš jasný. Veľký vplyv bude mať ďalší vývoj čínskej ekonomiky, ktorá zažíva spomaľovanie. Ďalšou krajinou, ktorá má problémy, je Brazília a ekonómovia sa obávajú pribúdania možných recesií po celom svete.

Prepadajúci sa dopyt po základných kovoch má značný vplyv na dodávky zlata a striebra, pretože obrovské množstvo týchto drahých kovov je vyrábané ako vedľajší produkt ťažby základných komodít, ako je meď a zinok. Reorganizácia Anglo-American PLC, jednej z najväčších svetových ťažobných spoločností, dokazuje, aká ťažká je pozícia výrobcov a nakoľko nepriaznivé je prostredie pre ich činnosť. Ceny zlata a striebra sú na poklese od roku 2011, a len v priebehu minulého roka skončili hlboko pod odhadmi výrobných nákladov. Nedávna kríza základných kovov môže výrazne ovplyvniť veľkosť dodávok drahých kovov v najbližších mesiacoch.

Investičný dopyt po fyzickom zlate je možno najväčším príbehom v kapitole drahých kovov pre rok 2015. Mincovne a rafinérie boli veľmi zaneprázdnené a nedokázali v druhom polroku 2015 udržať tempo. Investori sa museli vysporiadať s vyššími nákladmi na poistné a s oneskorením dodávok. Rok skončil a nastala menšia úľava. Iba čas ukáže či rok 2016 bude ešte lepší a prinesie ďalšie rekordy. Štart nového roka je v podstate svojím spôsobom podobný ako ten vlaňajší. Stabilný, ďaleko od kúpychtivosti investorov, ktorú sme mali možnosť sledovať v posledných mesiacoch. Teraz sa len čaká na ďalší katalyzátor, ktorý všetko uvedie do pohybu.

Nižšie ceny v uplynulých 4 rokoch boli veľkým ťahúňom dopytu. Ceny pohybujúce sa trvalo vyššie budú inšpirovať aj dopyt na strane prichádzajúcich, ako sme mohli vidieť počas posledného býčieho cyklu v rokoch 2009-2011. Iba nemenná a viazaná cena vedie zvyčajne k apatii u investorov.

Ako vždy, veľkú úlohu hrajú geopolitické udalosti, ktoré určujú, či vôbec ťažiť alebo nie. V roku 2016 budú investori opäť sledovať prebiehajúcu ságu okolo Grécka a ďalších beznádejne zadlžených európskych národov. Spojený štáty sú v rozpore s Ruskom kvôli Blízkemu východu a Ukrajine. A nedávne otrasy na trhoch môžu byť predbežným varovaním.

Priemyselný dopyt po zlate a striebre môže byť v roku 2016 vlažný. To je dôležitý faktor predovšetkým pre striebro, kde výrobcovia spotrebúvajú veľkú časť toho, čo sa vyrobí. Ako už bolo uvedené, niektorí ekonómovia majú obavy a očakávajú možnú recesiu v roku 2016. Akýkoľvek prepad bude mať vplyv na dopyt na položky ako sú šperky a ďalší tovar. Avšak mnoho priemyselného dopytu pochádza z odvetvia s vysokým rastom, ktoré sa ukázali ako pružné počas minulých recesií. Ide o solárnu energiu, zdravotnú starostlivosť a elektroniku. Ak by sa daný dopyt naplnil, predpokladá sa minimálny cenový nárast vo výške 10 % pri zlate aj striebre vo fyzickej podobe.

Tento rok čakajú USA voľby nového amerického prezidenta. Tradične sa stretnú zástupcovia demokratov a republikánov. Bude zaujímavé sledovať, či Baracka Obamu vystrieda kandidát republikánov a ukončí tak vládu demokratov, alebo všetko bude pokračovať opäť pod vedením demokratickej strany. Poprední republikánski kandidáti ostro kritizujú politiku americkej centrálnej banky. Objavili sa názory, že by krajina mala smerovať opäť k systému, ktorý by bol založený na zlate. Republikáni už dlhšie kritizujú zadlžovanie krajiny a neustále zvyšovanie deficitov. Je ale otázkou, či by prípadný zvolený kandidát za republikánsku stranu dokázal tento trend zvrátiť a nastoliť zásadné reformy. Ak by táto idea dostala šancu a zlato by sa opäť dostalo do popredia, sentiment po zlate by sa výrazne navýšil. Výsledok volieb bude mať zásadný vplyv na ďalší vývoj ekonomiky USA, prípadne na rozhodovanie Fedu.

Autorom je Jakub Petruška, investičný analytik zlaťáky.cz

 

Súvisiace články

Aktuálne správy