Produkcia britského priemyslu v novembri nečakane klesla

Produkcia britského priemyslu vlani v novembri nečakane klesla, a to najstrmšie za takmer tri roky. Môže za to najmä nezvyčajne teplé počasie, ktoré znížilo dopyt po energiách. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na britský štatistický úrad.
Presnejšie, výkon britského priemyslu v novembri 2015 klesol medzimesačne o 0,7 %, pričom produkcia elektriny, plynu a pary sa znížila o 2,1 %. Ekonómovia však očakávali, že priemyselná výroba v Británii zostane v novembri na októbrovej úrovni.
Tieto údaje vyvolávajú obavy zo spomalenia britskej ekonomiky, ktorá je závislá od domáceho dopytu. A tiež z poklesu priemyselnej produkcie za celý 4. kvartál, keďže v októbri priemysel stagnoval a v novembri sa jeho výkon znížil.
Aj britský výrobný sektor sklamal ekonómov. Jeho produkcia totiž v novembri medzimesačne klesla o 0,4 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že sa zvýši o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu britskej priemyselnej výroby ako celku v novembri výrazne spomalilo na 0,9 % z októbrových 1,7 %. Zároveň sa medziročný pokles výrobného sektora prehĺbil a dosiahol 1,2 %, % po októbrovom znížení jeho výkonu o 0,2 %. Aj tento výsledok nesplnil očakávania analytikov, ktorí predpovedali, že sa produkcia výrobného sektora v novembri 2015 zníži o 0,8 %.
Podľa výrobcov tieto výsledky ukazujú, že tlak na britské firmy stúpa a ich konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch podkopáva silná libra.

Súvisiace články

Aktuálne správy