Koncern Alcoa vykázal v 4. kvartáli 2015 čistú stratu

Americký koncern Alcoa, najväčší producent hliníka v USA, vykázal v 4. kvartáli 2015 čistú stratu. Dôvodom boli náklady spojené so zatvorením niektorých prevádzok. Alcoa sa snaží znížiť kapacitu svojich tavných pecí pre klesajúce ceny hliníka aj slabnúci dopyt. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Koncern Alcoa minulý týždeň oznámil, že zatvorí továreň v Evansville, v štáte Indiana a zredukuje tak produkciu hliníka v USA na najnižšiu úroveň za 65 rokov. Vlani v septembri koncern avizoval, že oddelí produkciu hliníkových komponentov pre automobilový a letecký priemysel od tradičnej výroby hliníka. K rozdeleniu by malo dôjsť v druhej polovici tohto roka. Otázkou však zostáva, ako Alcoa rozdelí dlh a ďalšie záväzky.
Z hospodárskych výsledkov Alcoa vyplýva, že v 4. kvartáli 2015 vykázala spoločnosť čistú stratu 500 miliónov dolárov (459,22 milióna eur), čo predstavuje 39 centov na akciu, zatiaľ čo rovnakom období 2014 dosiahla zisk 159 miliónov dolárov (11 centov/akcia).
Po očistení od jednorazových položiek, vrátane nákladov na zníženie výrobnej kapacity tavných pecí vo výške 565 miliónov USD, dosiahla spoločnosť v 4. kvartáli zisk 65 miliónov USD alebo 4 centy na akciu. To je menej ako 432 miliónov USD alebo 33 centov/akcia v posledných troch mesiacoch 2014. Analytici však počítali s ešte väčším poklesom zisku na 2 centy/akcia.
Tržby koncernu v sledovanom období klesli medziročne o 18 % na 5,25 miliardy USD a mierne zaostali za odhadmi analytikov, ktorí očakávali, že dosiahnu 5,29 miliardy dolárov.
Pokles tržieb odráža nižšie ceny hliníka aj nepriaznivé kurzové vplyvy.

Súvisiace články

Aktuálne správy