Priemysel na Slovensku v novembri 2015 prekvapil silným rastom

Priemysel na Slovensku v novembri 2015 prekvapil silným rastom, opäť rástol najmä automotive sektor. Uviedol to dnes analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák v reakcii na zverejnené novembrové hodnoty priemyselnej produkcie.
„Aj v novembri 2015 platilo, že hlavným ťahúňom rastu priemyslu bola automobilová výroba, ktorá medziročne vzrástla o 27,5 % a bola zodpovedná takmer za dve tretiny medziročného rastu celého priemyslu. Zdá sa teda, že kauza VW aspoň nateraz nemala na slovenský automobilový priemysel zásadný negatívny vplyv. Ak aj náhodou nastal nejaký výpadok v produkcii tunajšieho závodu VW, závody ostatných automobiliek umiestnených na Slovensku tento výpadok viac ako plne kompenzovali, a to najmä vďaka silnému európskemu dopytu,“ spresnil.
Relatívne silný rast podľa neho zaznamenali v novembri minulého roku aj strojári, ktorým v medziročnom porovnaní pomohla aj nižšia minuloročná porovnávacia báza a vykázali tak medziročný rast o 21,6 %. Medziročný rast nad 20 % vykázal aj farmaceutický priemysel, ktorý po rokoch poklesu hľadá svoju novú úroveň produkcie a v posledných mesiacoch vykazuje relatívne vysokú volatilitu.
„V tomto roku očakávame, že rast priemyslu bude naďalej podporovaný cyklickým oživením európskych ekonomík. Varovným prstom by však mohlo byť výrazne zhoršenie nálad slovenského priemyslu v závere minulého roka. Zatiaľ predpokladáme, že európsky dopyt podporený slabším eurom a uvoľnenou menovou politikou ECB, ako aj lacnými energiami by mal aj v tomto roku byť schopný plne kompenzovať prípadne spomalenie na trhoch mimo Európy,“ doplnil Koršňák.
Informácia, že automobilky v SR v roku 2015 prvýkrát prekročili hranicu 1 milióna vyrobených áut, podľa ekonomického analytika Tatrabanky Borisa Fojtíka iba potvrdzuje prudký rast tohto odvetvia. Lacná ropa podľa neho vo všeobecnosti prospieva odvetviam ako farmácia, gumárenský, chemický a ropný priemysel. „Zdá sa, že na Slovensku toto pravidlo platí, keďže práve tieto odvetvia zaznamenali s výnimkou ropného priemyslu dvojciferné rasty. V pluse bola zatiaľ aj kovovýroba, ktorá už niekoľko týždňov hlási problémy s dopytom pre konkurenciu z Číny. Dá sa očakávať, že v najbližších mesiacoch v tomto odvetví uvidíme poklesy produkcie,“ dodal Fojtík.
ŠÚ SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie sa v novembri 2015 v porovnaní s novembrom 2014 zvýšil o 11,9 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v novembri 2015 oproti októbru 2015 vzrástla o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy