Dôvera v ekonomika eurozóny klesla

Januárový index dôvery podľa údajov agentúry Sentix klesol na 9,6 bodu z decembrových 15,7 bodu

Dôvera v ekonomiku eurozóny klesla viac, než sa čakalo. Januárový index dôvery v ekonomiku menovej únie podľa údajov, ktoré zverejnila v pondelok agentúra Sentix, klesol na 9,6 bodu z decembrových 15,7 bodu. Výsledok bol najslabší od januára 2015. Podľa prieskumu investorov znepokojuje najmä spomalenie čínskej ekonomiky a s tým súvisiace obavy o globálny hospodársky rast. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali miernejší prepad na 12,2 bodu. Obavy, že Čína neprechádza iba obdobím spomaľovania rastu, ale hrozí jej aj tvrdé pristátie, sú vážne a opodstatnené, uviedla vo vyhlásení agentúra. Index sa opiera o výsledky prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Sentix medzi 7. a 9. januárom na vzorke 1 041 investorov.

Čína vstúpila do nového roka 2016 s najväčším oslabením domácej meny za päť mesiacov. Prepad kurzu jüanu zatlačil na ďalšie regionálne meny a obavy, že štáty sa znehodnocovaním svojich mien pokúsia získať konkurenčnú výhodu, následne viedli k otrasom na globálnych akciových trhoch.

Vedlajší index ekonomických vyhliadok v eurozóne klesol na 6,3 bodu z decembrovej úrovne 18 bodov a dostal sa tak najnižšie od novembra 2014. Index merajúci hodnotenie súčasných podmienok sa však zhoršil iba mierne na 13 z decembrových 13,5 bodu. Index pre najväčšiu európsku ekonomiku Nemecko klesol na 18,1 bodu z 22,7 bodu, čo bolo najmenej od októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy