Čína bude s ťažkosťami udržiavať rast HDP aspoň na 6,5 %

Aby Čína splnila svoje ciele do roku 2020, tak jej ekonomika musí ročne posilniť aspoň o 6,5 %.

Čína bude čeliť ťažkostiam pri dosahovaní rastu ekonomiky o viac ako 6,5 % v období rokov 2016 až 2020. Pod tieto problémy sa podpíše spomaľujúci svetový dopyt a rastúca cena práce v krajine, uviedol predseda Centra vývoja a výskumu čínskej Štátnej rady Li Wei. Čínsky prezident Xi Jinping skôr informoval, že čínska ekonomika si musí v najbližších piatich rokoch udržať priemerný ročný rast vo výške aspoň 6,5 %, aby dosiahla svoj cieľ do roku 2020 zdvojnásobiť HDP a príjem na obyvateľa oproti úrovni z roku 2010.

„Počas posledných 30 rokov reforiem a otvárania ekonomiky vykazoval čínsky hrubý domáci produkt ročný rast približne 10 %. Oproti tomu posilnenie hospodárstva o 6,5 % nie je veľa, no toto tempo rastu bude veľmi ťažké dosiahnuť,“ povedal Li Wei. Najväčšími hrozbami sú pravdepodobné ochladenie globálnej ekonomiky, stúpajúca cena práce a rastúce obavy o životné prostredie, pre ktoré krajina nemohla industrializovať ornú pôdu rovnakým tempom ako v minulosti.

V budúcom týždni krajina zverejní oficiálne údaje o celoročnom raste čínskej ekonomiky a o jej posilnení v štvrtom kvartáli. Očakáva sa, že údaje poukážu na spomalenie rastu čínskeho hospodárstva v roku 2015 na približne 7 %. Predstavovalo by to najhorší výsledok za posledných 25 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy