Veselé Vianoce, vojna skončila, aspoň pre Draghiho a Euro

, bloomberg Foto: SITA

Potom, čo prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi oznámil predĺženie monetárneho stimulu, stratégovia prišli k záveru, že spoločne s politikmi urobil toho v tomto roku dosť pre oživenie ekonomiky, keď pomohli stlačiť dole o 10 percent hodnotu eura voči doláru.

Analytici HSBC, Banco Santander a Australia Bank predpovedajú tlmený pokles, alebo dokonca zisky eura voči doláru v roku 2016. Stredná Prognóza v prieskume agentúry Bloomberg je na pokles asi o 4 percentá.

Kombinácia kvantitatívneho uvoľňovania ECB a zvýšenia sadzieb Federálneho rezervného systému pomôže jednotnej mene držať sa poklesu, tvrdia stratégovia, pričom najnovšie údaje o zamestnanosti, výroby a inflácie ukazujú, že slabšie euro sa už začínajú prejavovať v ekonomike. Spoločná mena prišla o niektoré zo svojich ziskov od 3. decembra, kedy Graghi oznámil reštart odkupu dlhopisov v miere ďaleko za očakávaniami investorov.

"Je to skutočne jeho zásluha," povedal Gavin Friend, stratég National Australia Bank v Londýne. "Prínos sa v plnej miere v decembri neprejavil, ale euro stále oslabuje, kvôli krokom ECB aj FEDu. ECB bude veľmi spokojná s takouto aktivitou." Friend očakáva, že euro zostane na súčasnej úrovni, alebo sa v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov bude hýbať len málo, obchodovať by sa mohlo na 1,07 za dolár na konci budúceho roka.

Cesta, ktorou sa euro vybralo za väčšou konkurencieschopnosťou je ale kľukatá. Draghi ho slovník sa nezmenil ani 20. Novembra, keď zopakoval, že ECB urobí všetko potrebné, aby urýchlila infláciu. Centrálne banky prinášali stimulačné opatrenia, ktoré zdanlivo odvrátili hrozbu deflácie, ale niektorí analytici tvrdia, že ide o p menovú vojnu. Predstavitelia ECB nemajú explicitný cieľ politiky pre euro, aj keď ide o tlačenie nových peňazí do ekonomiky prostredníctvom kvantitatívneho uvoľňovania za účelom znehodnocovania hodnoty meny. Slabšia mena tlačí hore ceny dovozu a pomáha naplniť úsilie centrálnej banky k posilneniu miery inflácie v regióne. Tá dosahuje 0,2 percenta, čo je stále len zlomok z cieľa tesne pod 2 percentá.

David Bloom, menový stratég z HSBC, vidí euro na úrovni 1,20 dolára na konci roka 2016. "Každý, by chce obed zadarmo, takže sa samozrejme budeme snažiť stlačiť to dole, aj keď to nebude fungovať. On môže robiť veľké veci, ale nedokáže robiť zázraky," povedal s odvolaním sa na Draghiho.

Medián predpovedí je pre euro je na jeho pokles voči doláru na 1,05 na konci roka 2016, ak Fed opäť zvýši sadzby na  svojom aprílovom zasadnutí. Draghi 14 decembra povedal, že súčasný stimul bude stačiť na splnenie cieľov inflácie, stále však nechal otvorené dvere k väčšiemu uvoľňovaniu, ak by úradníci rozhodli, že to je potrebné.

Neil Jones, šéf predaja hedžových fondov v Mizuho Bank vidí paritu eura v priebehu roka 2016. "Vidíme vyššie výnosy v USA a väčší negatívny výnos eura."

"Pred rokom by ste sa zasmiali nad myšlienkou, že Európa zápasí s príliš silným eurom," povedal Stuart Bennett, menový stratég zo Santander, najväčšej španielskej banky na základe aktív. Bennett vidí budúci rok posilnenie eura na 1,18 dolára. "Euro je dnes na úrovni, kedy je to dosť lacné. Neexistuje žiadny dôvod, aby sa pokúsili manipulovať s ním a tlačiť ho ešte nižšie, ale to neznamená, že Draghi to neurobí."

Súvisiace články

Aktuálne správy