Česká centrálna banka bude naďalej držať slabý kurz koruny

Centrálna banka krajiny naďalej nedovolí korune voči euru posilniť viac ako na úroveň 27 CZK/EUR, aby tak podporila zotavovanie inflácie.

Vedenie českej centrálnej banky na svojom stredajšom zasadaní v súlade s očakávaniami rozhodlo, že banka bude naďalej uplatňovať politiku slabej koruny. Centrálna banka krajiny ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni v blízkosti nuly a zopakovala záväzok, že nedovolí korune voči euru posilniť viac ako na úroveň 27 CZK/EUR. Cieľom tejto politiky je pomôcť pri zotavovaní inflácie na želanú úroveň 2 %.

S cieľom udržať slabý kurz koruny česká centrálna banka v období júla až septembra tohto roka na intervencie na devízovom trhu vynaložila 7,1 mld. eur. Počas júla až septembra banka intervenovala prvýkrát od záveru roka 2013. V októbri na trhu neintervenovala. Údaje za november banka zverejní 7. januára, ale analytici odhadujú, že banka v novembri opäť vo veľkom rozsahu intervenovala.

Hoci tempo rastu českej ekonomiky v tomto roku patrí v rámci Európskej únie k najrýchlejším, inflácia v krajine zostáva utlmená. Novembrová inflácia v ČR bola iba na úrovni 0,1 %, čiže hlboko pod cieľovou výškou 2 %. Centrálna banka krajiny zopakovala, že korunu bude udržiavať slabú približne do konca roka 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy