Maďarský parlament rozhodne o znížení DPH na výstavbu bytov

Cieľom maďarskej vlády je dosiahnuť, aby každá maďarská rodina získala čo najlacnejšie vlastné bývanie, preto v prípade bytov a rodinných domov navrhla s platnosťou od budúceho roka zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) z terajších 27 % na 5 %. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil v maďarskom parlamente minister riadiaci kabinet úradu predsedu vlády Antal Rogán.
Poslanci parlamentu budú v rámci zrýchleného legislatívneho konania hlasovať o tomto návrhu ešte dnes. Zníženie DPH sa má týkať výstavby, ale aj predaja domov a bytov.
Predseda vlády Viktor Orbán v nedeľu na zjazde vládnucej strany Fidesz, na ktorom ho drvivou väčšinou hlasov delegátov znovuzvolili za predsedu strany, oznámil zámer kabinetu znížiť DPH na výstavbu bytov v nadchádzajúcich štyroch rokoch. Premiér zdôraznil, že tento krok by mal byť v súlade s normami Európskej únie.
Štátna tajomníčka rezortu národného hospodárstva Ágnes Hornungová vo verejnoprávnej televízii vyhlásila, že zníženie DPH bude generovať výstavbu viacerých bytov, vytvoria sa nové pracovné miesta a štátny rozpočet bude mať vyššie príjmy.
V súčasnosti ročne v Maďarsku postavia 8000 až 9000 bytov, odborníci očakávajú nárast o 3000 až 5000.
Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) v zásade súhlasí s týmto návrhom, avšak vláda by podľa ľavičiarov mala najskôr znížiť DPH na základné potraviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy