Ľudia veria bulváru: Ekonomické ukazovatele sú čoraz menej spoľahlivé

, UBS Foto: thinkstock

Štatistici a ekonómovia sa na ekonomické dáta už dávno priveľmi nespoliehajú. Bežní ľudia im však stále majú tendenciu veriť, možno až príliš. Analytici zo spoločnosti UBS Global Research sa pokúsili prísť na to, prečo to tak je a prečo sú dostupné údaje stále menej spoľahlivé.

Paul Donovan a Sophie Constableová z UBS naznačujú, že problém má dve roviny.

– Prvým nedostatkom súčasných metód zberu ekonomických dát je skutočnosť, že sú vzhľadom k rýchlemu vývoju spoločnosti a pracovných podmienok pomerne zastarané.
– Druhým problémom je, že ľudia stále viac dôverujú rastúcemu množstvu údajov z finančných médií, čo nie je dobré.

Donovan a Constableová identifikovali štyri problémy týkajúce sa nespoľahlivosti ekonomických dát, ktoré by si investori mali uvedomiť.

Súčasné rýchle štrukturálne zmeny v globálnej ekonomike nie sú dostatočne kvalitne podchytené pol storočia starými spôsobmi zberu dát.   
Výsledky prieskumov sú stále menej spoľahlivé, čo platí nielen pre dáta závislé na názoroch, ale aj pre informácie o HDP, ktoré nevyzerajú ako výsledky prieskumov, hoci nimi sú.   
Ekonomické štatistiky sú vykazované ako samostatné dáta, čo je často mylne odôvodnené tým, že je to požadovaná forma, zároveň to ale dáva falošný pocit istoty ohľadom presnosti dát.   
Spracovanie veľkých objemov dát problém ešte zhoršuje navodzovaním dojmu, že ide o pokrytie makroekonomických trendov, pričom v skutočnosti ide o mikroekonomické, a navyše neobjektívne údaje.
 

Štrukturálne zmeny vo fungovaní moderných ekonomík ako dôvod chybnej interpretácie tradičných dát týkajúcich sa sadzieb, trendov a podobne sú jedným z kľúčových bodov správy UBS. Napríklad stále rastúci podiel samostatne zárobkovo činných osôb a rozvoj moderných technológií vedie k tomu, že kapitálové výdavky sa stávajú skôr spotrebiteľskými výdavkami, takže tradičný ukazovateľ CAPEX stráca zmysel.

Zmena štruktúry zamestnaných a podnikajúcich ľudí teda ovplyvňuje dáta z trhu práce a dáta o príjmoch. Keby tento trend pokračoval, tradičné štatistiky zamestnanosti založené na firemných údajoch by už vôbec nemuseli odrážať situáciu na trhu práce. S rastom počtu samostatne zárobkovo činných osôb sa mení počet ľudí, ktorí dostávajú peniaze za odvedenú prácu (samotný príjem, nie mzdu), a preto sa napríklad omnoho ťažšie určuje počet odpracovaných hodín. Aj opatrenia na zvýšenie produktivity práce sú potom menej spoľahlivé.

S rozvojom technológií sa situácia bude skôr zhoršovať. Autori správy k tomu poznamenávajú, že "zmeny v spoločnosti budú mať za následok to, že tradičný spôsob zberu a publikácie dát povedie v lepšom prípade k zmätkom, v horšom prípade k ich neaktuálnosti.

Rastúca nespoľahlivosť prieskumov o sentimente medzi firmami aj spotrebiteľmi zaznamenala UBS už skôr. Problém je v tom, že výkyvy v týchto prieskumoch majú tendenciu rásť rýchlejšie ako volatilita u základných ekonomických fundamentov.

Podľa UBS to môže byť spôsobené bulvárnymi a senzáciechtivými médiami, ktoré ovplyvňujú náladu aj názory, a pravdepodobnosťou, že niektorí respondenti prieskumov "klamú" systém tým, že poznajú vplyv prieskumu, a preto uvádzajú možnosť, ktorá sa im hodí, namiesto možnosti, ktorá prezentuje realitu.

Ale prieskumy sa nerobia len pre zistenie sentimentu. V posledných rokoch je navyše zrejmé, že ich presnosť a vypovedacia schopnosť klesá. Napríklad vo Veľkej Británii sa pomaly stáva tradíciou, že voľby dopadnú významne inak ako to predpovedajú najaktuálnejšie prieskumy. A opäť si musíme uvedomiť, že podobné prieskumy sa často využívajú na zistenie reálnych "dát", ako sú príjmy alebo nezamestnanosť.

Podľa Donovana a Constableové majú súčasné prieskumy tri hlavné problémy:
– Ľudia sa stále menej obťažujú s odpoveďou v akomkoľvek prieskume.   
– Ak sa už ľudia obťažujú odpovedať, často vynechajú niektoré otázky.   
– Ak už otázku zodpovedajú, rastie pravdepodobnosť, že odpovede nebudú správne, a to buď zámerne, aby došlo ku zmanipulovaniu výsledkov, alebo nechtiac.

Ekonómovia aj štatistici o probléme s nepresnosťou ekonomických dát dobre vedia, a preto sa od uvádzania presných údajov uchyľujú ku zverejňovania pásiem.  

 

Súvisiace články

Aktuálne správy