Krátky prepočet: Prečo sa na dôchodok neoplatí presťahovať do Grécka

, Investopedia Foto: thinkstock;TASR

Ešte pred vypuknutím krízy bolo sťahovanie, predovšetkým nemeckých dôchodcov do lacnejšej krajiny celkom bežné. Existuje veľa dobrých dôvodov prečo by ste si mohli vybrať napríklad Grécko.

Je to samozrejme krásna krajina, podnebie je po celý rok mierne a ľudia sú tam priateľskí. Životný štýl je uvoľnený. Jedlo v reštauráciách a čerstvé produkty sú za rozumnú cenu. V skutočnosti, celkové náklady na bývanie v Grécku sú nižšie ako vo väčšine európskych krajín. Za vaše úspory tak dostanete oveľa viac, než čo vás čaká doma.

Je zrejmé, že na starobu sa nechcete spoliehať výhradne na svoje úspory, ale aj na mesačné vyplácanie dôchodku. V tomto bode sa na chvíľu zastavme, možno sa na začiatok hodí jedno malé porovnanie. Dôchodok vyplácaný zo sociálneho zabezpečenia bol v roku 2015 pre priemerného Američana vo výške 1335 dolárov mesačne. Samozrejme, že výška závisí na tom, ako dlho pracoval. Z takéhoto dôchodku sa už dokážete uskromniť a možno by ste ani nepotrebovali žiadne úspory na presťahovanie sa do Grécka. Ale aj tak je tu ešte niekoľko ale.


 

Ak chcete žiť v Grécku, budete potrebovať povolenie na pobyt. Získajú ho ale len tí, ktorí dokážu predložiť dôkaz, že majú nezávislý príjem vo výške najmenej 2000 eur za mesiac. Budete si musieť platiť zdravotné poistenie, čo je asi najvyššia položka, inak riskujete, že zostanete bez lekárskej starostlivosti.

Je jasné, že vo veľkých aglomeráciách je život drahší, peniaze vydržia dlhšie v odľahlejších oblastiach. To znamená voliť bývanie o veľkosti bytu, žiadny nočný život a pravdepodobne budete potrebovať aj zvládnuť základy jazyka, aby ste sa mohli pohybovať medzi miestnymi obyvateľmi, ktorí veľmi nehovoria iným jazykom. Tiež to budete maž ďalej od dobrých lekárov a nemocníc nachádzajú vo väčších centrách, ako sú Atény. Ak očakávate, že budete potrebovať trvalejšiu lekársku starostlivosť, mali by ste si vybrať polohu v centrálnej oblasti a nie niekde na ostrove.

Súčasné ekonomické strasti Grécka nemôže byť vyriešené lusknutím prstov. Úsporné škrty a rôzne opatrenie sa vás budú týkať rovnako, ako gréckych štátnych príslušníkov. A pocítite aj ich účinky. Prenájom bývania sa javí ako lepšie riešenie než kúpa domu, najskôr si zistite, či sa dokážete prispôsobiť tamojšej komunite. Tiež by bolo lepšie, aby ste namiesto gréckej banky využívali radšej služby niektorej veľkej medzinárodnej.

Začnite tým, že si vyberiete lokalitu, napríklad pomocou portálu ako je Numbeo.com a Expatistan.com, ktoré uvádzajú náklady na základné životné potreby v rôznych častiach krajiny. Popremýšľajte o svojich prioritách, čo pri novom bývaní nesmie chýbať, napríklad ľahký prístup k pláži alebo priestranná záhrada. Ak ste sa rozhodli uniknúť pred studenou zimou, môžete sa zamerať na Krétu, najteplejší ostrov krajiny. Keď už máte zúžený zoznam, naplánujte si prieskumný výlet.

Povedzme, že máte k dispozícii rozpočet vo výške okolo 1800 eur mesačne. Zoberme si napríklad oblasť Peloponéz, polostrov juhozápadne od Atén. Nebudete príliš ďaleko od hlavného mesta, s jeho dobrou zdravotnou starostlivosťou, ale budete mimo turistického života. A životné náklady budú nižšie, než ak by ste si vybrali povedzme Kyklady, súostrovie na juhozápade Egejského mora pri juhovýchodnom pobreží Grécka.

Za dvojizbový byt mimo centra mesta Kalamata, ktorá má 54 000 obyvateľov, zaplatíte asi 250 eur mesačne. Energie, teda elektrina, teplo, voda a odvoz odpadu spolu s internetovým pripojením vyjdu mesačne na ďalších 400-450 eur. Potraviny sú v Grécku za dobrú cenu, čerstvé ovocie a zelenina, pečivo a syry, olivový olej a víno sú miestne produkty s vynikajúcou kvalitou. Ale aj tak asi zatúžite ísť z času na čas zájsť aj do reštaurácie. Stravovanie, okrem toho, že je jedným zo zážitkov tejto krajiny, je to aj skvelý spôsob, ako sa socializovať. Takže na potraviny miniete okolo 200 eur, 25 na dopravu a 150 na mesačné výdavky domácnosti. K tomu treba ešte pripočítať asi 900 eur na zdravotné poistenie a ďalšie náklady na zdravotnú starostlivosť. Rozpočet sa pekne nabaľuje a to ešte nepočítame s občasným cestovaním, spomínanou návštevou reštaurácie, či zábavou. Netreba zabúdať ani na vankúš rezervy na riešenie mimoriadnych udalostí.

Teraz si ešte raz spočítajte, koľko asi budete dostávať dôchodok, ak vôbec takáto kalkulácia má dnes nejaký zmysel. Váš budúci mesačný dôchodok odpočítajte od sumy 1800 eur. Výsledkom je suma, ktorú potrebujete doplácať z vlastného vrecka každý mesiac. Na prvý pohľad cenovo výhodný život sa postupne vytráca. Ak si ešte uvedomíte, že táto krajina sa nachádza v ekonomických turbulenciách, môže to pre vás znamenať výhody aj nevýhody. Záleží na tom, nakoľko ste prispôsobiví, dobrodružní, milujúci slnko a modré more. Na presťahovanie však potrebujete mať usporených viac než 200 tisíc. To rozhodne nie je málo.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy