Inflácia v Číne v novembri vzrástla viac, ako ekonómovia očakávali

Medziročná miera inflácie v Číne v novembri vzrástla viac, ako ekonómovia očakávali. Prispeli k tomu aj ceny čerstvej zeleniny, ktoré vyleteli nahor pre nezvyčajne studené počasie. Podľa analytikov však oživenie inflácie signalizuje, že kroky, ktoré podnikla vláda na podporu hospodárstva, už povzbudili domáci dopyt. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu sa index spotrebiteľských cien v Číne v novembri 2015 zvýšil medziročne o 1,5 % po októbrovom náraste o 1,3 %. Analytici pritom očakávali, že stúpne o 1,4 %. Motorom novembrovej inflácie bol strmý nárast cien zeleniny, medziročne o 9,4 %.
Celkovo sa rast cien potravín v Číne v novembri zrýchlil na 2,3 % z októbrových 1,9 %. Aj ceny nepotravinárskych produktov minulý mesiac stúpli o niečo viac, a to o 1,1 %, zatiaľ čo v októbri sa zvýšili o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Číne v novembri stagnovali po 0,3-% poklese v októbri.
Čínska centrálna banka v novembri znížila kľúčové úrokové sadzby, už šiestykrát tento rok, aby podporila vládu, ktorá si dala za cieľ dosiahnuť rast ekonomiky na úrovni 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy