V Poľsku by mala vzrásť miera nezamestnanosti

Sezónne zamestnania sa väčšinou končia v novembri, a preto námestník poľského ministra práce predpokladá nárast miery nezamestnanosti do konca roka na takmer 10 %.

Miera nezamestnanosti v Poľsku by mala koncom roka narásť na takmer 10 %, avšak koncom budúceho roka by mala klesnúť na 9 %. Uviedol to v pondelok námestník poľského ministra práce Stanislaw Szwed pre agentúru AP. Nezamestnanosť pritom v októbri klesla na úroveň 9,6 % oproti septembrovej výške 9,7 %.

„November je zvyčajne prvý mesiac, kedy sa končia sezónne zamestnania,“ informoval Szwed. „Prvotné údaje ukazujú, že nezamestnanosť v novembri stúpla o 0,1 percentuálneho bodu, možno o 0,2 percentuálneho bodu. V decembri pravdepodobne zaznamenáme podobný rast nezamestnanosti. Z toho vyplýva, že koncom roka bude miera nezamestnanosti na úrovni 9,8 % až 10 %,“ uviedol Szwed. Námestník poľského ministra práce tiež oznámil, že očakáva pokles miery nezamestnanosti na 9 % koncom budúceho roka a zároveň poznamenal, že to bude dobrý výsledok.

Súvisiace články

Aktuálne správy