W. Serles: Riadnych daňovníkov obťažovať netreba, pre neplatičov trestnoprávna zodpovednosť

, Grant Thornton

Vyššie daňové pokuty od 1. januára 2016 sú prvým krokom. Nasledovať by mala riziková analýza a trestnoprávna zodpovednosť.

Slovensko sprísnením daňových pokút urobilo správny krok k efektívnejšiemu výberu daní, ale podľa odborníka z oblasti daňového poradenstva Wilfrieda Serlesa zo spoločnosti Grant Thornton by sa dalo urobiť ešte viac.

Čo na Slovensku v porovnaní s vyspelými európskymi štátmi chýba je riziková analýza daňovníkov, a najmä trestnoprávna zodpovednosť. „Daňovníci, ktorí vykazujú nulové alebo príliš nízke zisky oproti ziskom bežným v danom odvetví, alebo ktorí svoje dane neplatia či platia oneskorene, by mali byť pravidelne kontrolovaní. Riziková analýza daňovníkov by tak zabezpečila, že rizikové subjekty by boli bežne kontrolované, zatiaľ čo riadnych daňovníkov by daňový úrad neobťažoval vôbec.“

Slovensko v medzinárodnom porovnaní najviac zaostáva tým, že u nás neexistuje trestnoprávna zodpovednosť konateľov spoločností. Serles poukazuje na to, že takáto zodpovednosť konateľov je v krajinách ako Nemecko a Rakúsko samozrejmosťou. „Odporúčam slovenskej vláde, aby z dôvodov všeobecnej prevencie zvážila zavedenie priamej zodpovednosti  konateľov za daňové podvody. Už samotná skutočnosť, že konateľ by mohol byť vzatý na zodpovednosť za daňový podvod, by viedla k väčšej  presnosti a čestnosti pri podávaní daňových priznaní.“

Nové pravidlá výrazne zvyšujú daňové pokuty

Vláda výrazne sprísňuje boj proti daňovníkom, ktorí nechcú platiť dane. Vyššie pokuty od 1. januára 2016, ktoré parlament schválil v novele  zákona o správe daní, sú v porovnaní s EÚ relatívne vysoké. Ak sa k nim pridá aj zlepšenie výkonu daňových kontrol na Slovensku, môže byť Slovensko v boji proti daňovým podvodom výrazne úspešnejšie ako dnes. „Zatiaľ čo v Rakúsku a Nemecku kontroly fungujú dobre, na Slovensku daňovým delikventom hrozí malé nebezpečenstvo, že budú odhalení. V tejto oblasti je potrebné konať,“ hovorí W. Serles.

Za  daňové priznania uvádzajúce nesprávnu výšku dane hrozia od 1. januára 2016  citeľne vyššie pokuty, maximálne však do výšky dorubenej dane. Ak boli doteraz chybné daňové priznania pokutované len paušálnou pokutou, a to bez ohľadu na dobu trvania omeškania, tak v budúcnosti sa bude výška pokuty odvíjať od počtu dní omeškania a vysokej úrokovej sadzby. 

1.            V prípade, že daň bude dorubená ako výsledok daňovej kontroly, bude pri kalkulácii pokuty použitá úroková sadzba p.a. vo výške trojnásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (minimálne 10 percent).

2.            V prípade, že bude dodatočné daňové priznanie podané do 15. dní od začatia daňovej kontroly, bude pri kalkulácii pokuty použitá úroková sadzba p.a. vo výške dvojnásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (minimálne 7 percent).

3.            V prípade, že podnikateľ podá dodatočné daňové priznanie pred začiatkom daňovej kontroly, jeho daňová čestnosť bude pri kalkulácii pokuty „odmenená“ použitím úrokovej sadzby vo výške základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (minimálne 3 percentá).

 


Príklad
Pokuta vyrubená  po uplynutí štyroch rokov od splatnosti dane bude po daňovej kontrole 4-násobne vyššia

Na základe daňovej kontroly za rok 2015 daňový úrad dorubí daň vo výške 50 000 EUR.  Daň bola splatná v roku 2015, daňová kontrola sa uskutoční v roku 2019.

Úhrada pokuty, ak by platili staré pravidlá: 5 000 eur

Pokuta sa počítala paušálne s použitím trojnásobku sadzby ECB, minimálne 10 percent, počet rokov medzi splatnosťou dane a daňovou kontrolou nehral žiadnu rolu.

Úhrada pokuty po novom: 20 000 eur

Pokuta sa počíta použitím trojnásobku sadzby ECB, minimálne 10 percent ročne. Medzi splatnosťou dane a daňovou kontrolou uplynuli štyri roky. Doplatok dane bude úročený 10-timi percentami ročne. V konkrétnom prípade je pokuta štyrikrát vyššia ako doteraz.


Príklad
Ak firma podá dodatočné daňové priznanie po štyroch rokoch od splatnosti dane ešte pred daňovou kontrolou, pokuta vyjde o 140 percent drahšie.

Na základe daňovej kontroly za rok 2015 daňový úrad dorubí daň vo výške 50 000 EUR.  Daň bola splatná v roku 2015, daňová kontrola sa uskutoční v roku 2019. Pred začiatkom daňovej kontroly sa podá dodatočné daňové priznanie.

Úhrada pokuty, ak by platili staré pravidlá: 2 500 eur

Pokuta sa počíta použitím 1,5-násobku sadzby ECB, minimálne 5 percent, počet rokov medzi splatnosťou dane a daňovou  kontrolou nehrá žiadnu rolu.

Úhrada pokuty po novom: 6 000 eur

Pokuta sa počíta použitím sadzby ECB, minimálne 3 percentá ročne. Medzi splatnosťou dane a daňovou kontrolou uplynuli štyri roky. Doplatok dane bude úročený 3-mi percentami ročne. V tomto prípade je pokuta vyššia o 140% v porovnaní s pokutou uloženou podľa starých pravidiel.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy