Putin pripustil hospodárske ťažkosti Ruska, nie je to vraj ale kritické

, ČTK Foto: SITA

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremli predniesol posolstvo o stave krajiny. Pripustil v ňom, že ekonomická situácia Ruska nie je práve najlepšia, avšak nie je kritická. Vládu vyzval, aby sa sústredila na zlepšenie situácie štátneho rozpočtu, ktorého deficit má byť v budúcom roku trojpercentný.

Putin povedal, že krajina musí počítať s dlhším obdobím nízkych cien ropy a plynu, ktoré sú hlavnými položkami ruského vývozu, a že mnoho odvetví, napríklad stavebníctvo alebo automobilový a ľahký priemysel, sa ocitli v "rizikovom pásme".

"Ak nič nezmeníme, prejeme naše rezervy a ekonomika neporastie. Kvôli aktuálnym problémom nemožno strácať zo zreteľa globálne tendencie. Vznikajú nové obchodné zoskupenie, menia sa rysy svetovej ekonomiky. Môžeme a musíme zaujať miesto medzi vodcami. Rusko nemá právo byť zraniteľné," vyhlásil.

Sľúbil tiež v blízkej budúcnosti nemeniť daňové podmienky pre podnikanie a uľaviť podnikateľom od "armády kontrolórov". Vlani bolo podľa prezidenta asi 200 000 prípadov stíhania za ekonomické delikty, avšak len 15 percent z nich skončilo odsúdením.

Putin navrhol o pol roka predĺžiť "kapitálová amnestiu", umožňujúci návrat peňazí z daňových rajov do Ruska. Až doteraz táto možnosť nebola príliš využitá, pripustil prezident.

Prezident Putin v prejave k poslancom obvinil turecké vedenia , že si napcháva do vrecká peniaze za nakradnutú sýrsku ropu. Reagoval aj na zostrelenie ruského lietadla tureckou armádou. "Ak si niekto myslí, že sa to odbije paradajkami a bojkotom nejakých stavebných firiem, potom sa hlboko mýli. Ešte im pripomenieme, čo urobili, a budú to ľutovať, "pohrozil prezident. Podľa denníka Kommersant sú jeho útoky na Ankaru zo dňa na deň prudšie.

V Rusku zavládla protiturecká hystéria, štátna duma chce zakázať poslaneckú predajňu tureckých sladkostí z obavy pred otravou. "Mohli by otráviť celý parlament, zabiť všetkých poslancov," poslanca Andreja Svincova štátna agentúra TASS. Obsah cukroviniek skontroluje štátna potravinárska inšpekcia. V krymskom Simferopole chcú premenovať Tureckou ulici. Obyvatelia vraj žiadajú, aby v budúcnosti niesla meno Olega Peškova, ruského pilota, ktorý zahynul pri zostrelení lietadla Su-24 tureckou armádou. V ruských futbalových tímoch vraj nebudú smieť hrať tureckí hráči, vedenie Ruského futbalového zväzu vyzvalo ligové kluby, aby v zimnej ligovej prestávke nedohodli kontrakty s tureckými hráčmi. Ruské mestá rušia "družobné" styky s tureckými. V tureckých letoviskách už nezostali prakticky žiadni ruskí turisti, domov sa húfne vracajú ruskí poslucháči v tureckých vysokých školách. Ruskí autodopravcovia náhle sťahujú svoje kamióny z Turecka. V Petrohrade vo štvrtok agenti tajnej polície FSB prehľadali sídlo siedmich tureckých obchodných firiem. Tureckí občania sa podľa denníka Komsomolskaja pravda boja chodiť po uliciach ruských miest a s obavami čakajú na vyhostenie. Rade Turkov vraj už úrady anulovali vstupné víza.

Súvisiace články

Aktuálne správy