Počet nezamestnaných v Španielsku v novembri klesol

Počet registrovaných nezamestnaných v Španielsku v novembri prvýkrát po troch mesiacoch klesol, a to rekordným tempom. Podľa sezónne upravených údajov sa počet nezamestnaných v krajine v porovnaní s októbrom znížil o 47 381 ľudí. Informovalo o tom v stredu španielske ministerstvo práce. Išlo o prvý pokles nezamestnanosti po tom, ako po skončení rušnej turistickej sezóny tri mesiace rástla.

„Zdá sa, že ide o určitý druh opätovného zrýchlenia,“ povedal Giovanni Zanni, ekonóm Credit Suisse. Dodal, že medzimesačné tempo tvorby pracovných miest bolo v novembri rýchlejšie ako v októbri. Podľa sezónne upravených údajov sa v priebehu novembra v Španielsku vytvorilo takmer 60 tis. pracovných pozícií. V októbri vzniklo v krajine iba 35 tis. pracovných miest.

„Vyzerá to tak, že z hľadiska pracovných miest budú dobré Vianoce,“ povedala v rozhlasovom rozhovore ministerka pre zamestnanosť Fátima Banezová. Počas júla až septembra sa rast španielskej ekonomiky v porovnaní s predošlými kvartálmi spomalil, ale zdá sa, že opäť oživuje. Napríklad priemyselný sektor v novembri podľa prieskumu agentúry Markit posilnil najrýchlejším tempom od augusta.

Súvisiace články

Aktuálne správy