Čo majú spoločné Kim Čong-un s Putinom? Radi hýbu časom

, quartz Foto: thinkstock

Obaja čelní predstavitelia prešli do iných časových pásiem vo svojich krajinách v priebehu ostatných 16 mesiacov.

Ich motív bol politický. Zmena časových pásiem má posilniť hospodársku koordináciu a obchodovanie. Títo lídri ale brali do úvahy úplne iné dôvody. Čong-un posunul hodiny v Severnej Kórey späť o pol hodiny, aby sa zväčšila vzdialenosť od "zlého" imperiálneho dedičstva Japonska. Putin robil svaly, keď vyhlásil, že zruší jedno z dedičstiev svojho predchodcu. Medvedev uviedol do života šetrenie elektrickou energiou, zároveň konsolidoval niektoré z 11 ruských časových pásiem. Putin vrátil časové pásma a prinútil obyvateľov Krymu posunúť si hodinky dopredu o dve hodiny a zaviesť  čas, aký sa používa v Rusku. Bolo to šikovné rozhodnutie, argumentoval, že nejde  vlastne o úspory energie, ale že v Rusku je stále zima a tak by si mali všetci posunúť hodinky na zimný čas a nechať ich tak.

Autokratické režimy často menia časové pásma. Čína je ale v jednom časovom pásme už od roku 1949. Komunisti dúfali, že zjednotia krajinu a dokážu sa synchronizovať s výkonnou mocou v Pekingu. Aj  Hugo Chavez posunul čas vo Venezuele späť o pol hodiny, bolo to v roku 2007. Táto do istej miery pomerne autokratická krajina to ale v skutočnosti urobila z dôvodu koordinácie obchodných aktivít. Ale ak vaša krajina priveľmi neobchoduje so zahraničím, čo bol prípad Číny v roku 1949, náklady na prácu vo vlastnom používanom časovom pásme budú nižšie.

Ale autokratické režimy nemajú monopol na vytváranie chaosu v časových pásmach. Prsty v tom majú západné demokracie, keď každý rok na jar si rozvinutý svet posunie hodinky v rôznych časoch a dočasne opúšťa synchronizovaný zvyšok sveta a ešte viac sa vzďaľuje od chudobnejších krajín, ktoré letný čas neuznávajú. A nie je to len zvyšok sveta, ktorý trpí, aj občania samotných krajín, ktoré sa letným časom riadia, majú zdravotné problémy. Prechody z jedného času na druhý sú spájané s rizikom infarktu myokardu, nárastom dopravných nehôd aj  pracovných úrazov. Okrem toho sú časté poruchy nálady a problémy s učením. Všetko to súvisí so zmenou dĺžky a kvality spánku. Premýšľali ste niekedy o tom, o koľko produktívnejší by sme mohli byť, keby sme neposúvali čas?

Je to jednoduché, nemenné časové zóny uľahčujú obchodovanie a hospodársku súťaž. Dobrá politika časového pásma by mala byť znakom kapitalizmu. To je dôvod, prečo by sa mali vlády zamyslieť nad skutočnou nutnosťou letného času. Mali by sme minimalizovať časové posuny v tomto stále viac globalizovanom svete. To by ale znamenalo, že maximum denného svetla bude dopadať na Zem presne na poludnie. Ale globálny obchod a zábava vytvárajú vlastne to isté. Konzistentné časové zóny len minimalizujú chaos a podporujú globálny poriadok.

Otázkou ale zostáva, prečo diktátori menia časové pásma. Ak naozaj veríme demokracia prináša  lepšie výsledky, nemôžeme nechať, aby mohli časovým pásmom narábať tí najhorší aktéri.

Súvisiace články

Aktuálne správy