7 dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre európske podnikové dlhopisy s najvyššou bonitou

, Fidelity Worldwide Investment

Bez ohľadu na nedávnu vysokú volatilitu sú fundamentálne údaje priaznivé pre hospodárstvo eurozóny aj pre európske podniky. Rast je stály a so stúpajúcou tendenciou, kapitálové vybavenie je postačujúce a bilancie podnikov sú stabilné.

V kombinácii s uvoľnenou menovou politikou Európskej centrálnej banky to vytvára priaznivé prostredie pre európske dlhopisy investičného stupňa. V prospech tejto triedy aktív svedčia tieto dôvody.
 

1. Reštrukturalizácia svetovej ekonomiky je pre Európu priaznivá
Jednotlivé vedúce ekonomiky sveta zareagovali na globálnu finančnú krízu rozličnými spôsobmi. Zatiaľ čo USA prehĺbili deficit štátneho rozpočtu, aby prispeli k oddlženiu súkromného sektora, krajiny eurozóny sa prísnejšími zásahmi snažili deficity svojich štátnych rozpočtov znižovať. Čína naproti tomu financovala rozsiahly investičný program, čím zvýšila svoju zadlženosť pri nízkych reálnych úrokových mierach. Svetové trhy sa však v tomto období opäť dostávajú do rovnováhy, čo sa interpretuje ako negatívny celosvetový dopyt. Z tejto situácie skutočne profitovali krajiny, ktoré sú skôr v pozícii spotrebiteľov ako výrobcov – okrem iného aj z dôvodu klesajúcich cien surovín a nízkej inflácie.

2. ECB by mohla pokračovať v uvoľnenej menovej politike
Prognózy vývoja inflácie a rastu sa zmenili – odhady sú nižšie ako predtým. Preto sa natíska otázka, či je stratégia kvantitatívneho uvoľňovania ECB účinná. Vychádzam z toho, že ECB bude pokračovať vo svojej uvoľnenej menovej politike aj po septembri 2016. V septembri to na tlačovej konferencii naznačil aj prezident ECB Mario Draghi. Aj to hovorí v prospech európskych dlhopisov investičného stupňa.

3. Menšia ponuka štátnych dlhopisov otvára priestor pre podnikové dlhopisy
Je zaujímavé, že priebeh menovej politiky ECB je úplne iný ako v USA a Veľkej Británii. Odkedy ECB skupuje štátne dlhopisy, deficity štátnych rozpočtov krajín eurozóny klesajú alebo aspoň rastú pomalším tempom. Tento jav je úplným opakom situácie vo Veľkej Británii a USA, kde je kvantitatívne uvoľňovanie spojené so zvyšovaním štátnych výdavkov na ochranu bánk a spotrebiteľov. Následkom je záporná hodnota netto emisií štátnych dlhopisov v eurozóne. Preto sa investori čoraz viac zameriavajú na kvalitnejšie podnikové dlhopisy s vyšším úrokom.

4. Objem kapitálových tokov by mal opäť začať rásť
Od začiatku roku 2014 do apríla 2015 pritieklo do európskych podnikových dlhopisov s najvyššou bonitou takmer 22 miliárd dolárov. Rast výnosnosti nemeckých spolkových dlhopisov tento trend zastavil a v tejto investičnej triede bol v posledných štyroch mesiacoch zaznamenaný výrazný odlev kapitálu. Investori však nevložili svoje peniaze do iných typov dlhopisov či akcií, ale držia ich vo forme úspor. Vzhľadom na nepriaznivý vývoj úrokových sadzieb bankových vkladov by mal prítok kapitálu opäť vzrásť.

5. Prírastok hodnoty sa zvýšil
Prírastok hodnoty sa po najnovšej volatilite na trhu výrazne zlepšil. Rozpätie podnikových dlhopisov sa momentálne nachádza na dvojročnom maxime s výnosmi nad 1,5 %. Preto sú dlhopisy investičného stupňa atraktívnejšie v porovnaní s bankovými vkladmi či štátnymi dlhopismi.

6. Durácia je dôležitá
Rozpredávanie štátnych dlhopisov na jar by malo byť varovaním, aká dôležitá je durácia. Rozdiel medzi štátnymi dlhopismi USA a nemeckými spolkovými dlhopismi bude ešte istý čas pretrvávať, keďže tieto ekonomiky sa nachádzajú v rozdielnych fázach hospodárskeho cyklu. Vidíme nepatrnú krátkodobú snahu o vymanenie sa spolkových dlhopisov z aktuálnej situácie.

7. Diverzifikácia zvyšuje šancu
Najnovšiu volatilitu na trhu považujeme za príležitosť. Za perspektívne považujeme tieto štyri oblasti: Jednak budeme investovať do podnikov s pozitívnym trendom vývoja ratingu. Zároveň nakupujeme tituly s vysokými kupónmi, aby sme stlmili volatilitu. Na sektorovej úrovni uprednostňujeme finančné tituly, pretože spoločnosti z tohto sektora naďalej budujú kapitál a vykazujú stabilné bilancie. Štvrtou oblasťou sú meny. Za atraktívne možno považovať napríklad vyššie rozpätie cenných papierov európskych podnikov emitovaných v dolároch alebo britských librách.

 

Autorom je David Simner, manažér portfólia vo Fidelity Worldwide Investment.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy