Nálada v ekonomike eurozóny je navyššia za štyri roky

Nálada v ekonomike eurozóny sa v septembri výrazne zlepšila. Dôvera je najvyššia za štyri roky, čo signalizuje, že eurozóna prekonala obavy týkajúce sa pomalého rastu globálnej ekonomiky a ochladenia čínskeho hospodárstva. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Index ekonomického sentimentu v septembri vzrástol na 105,6 bodu zo 104,1 bodu v auguste, uviedla Európska komisia (EK). Index je aktuálne na najvyššej úrovni od júna 2011. Komisia tiež mierne revidovala smerom nadol augustový údaj zo 104,2 bodu. Experti počítali s tým, že index v septembri dosiahne 104,1 bodu.
Dôvodom zlepšenia nálady v eurozóne je zvýšenie dôvery v službách, priemysle a maloobchode. Naopak, dôvera v stavebníctve klesla.
Index dôvery v priemysle sa v septembri zvýšil na -2,2 bodu z -3,7 bodu v auguste, index dôvery v maloobchode na 4,1 bodu z 3,5 bodu a index dôvery v službách na 12,4 bodu z 10,1 bodu. Index dôvery v stavebníctve sa znížil na -23,3 bodu z -22,7 bodu.
Index spotrebiteľskej dôvery v septembri klesol na -7,1 bodu z -6,9 bodu. Spotrebitelia síce optimistickejšie hodnotia stav a budúcnosť svojich osobných financií. Sú však pesimistickejší ohľadom makroekonomického vývoja.

Súvisiace články

Aktuálne správy