Zhruba 2 mil. motorov v emisnej kauze VW vyrobili v Maďarsku

Motory s inštalovaným softvérom, ktorý umožňuje skresľovať výsledky emisných testov, vyrobila továreň spoločnosti Audi, informoval minister hospodárstva Mihály Varga

Zhruba 2 mil. z celkového počtu 11 mil. motorov figurujúcich v emisnom škandále koncernu Volkswagen (VW) vyrobila továreň spoločnosti Audi na západe Maďarska. Informoval o tom v utorok minister hospodárstva Mihály Varga. So spoločnosťou, ako aj s konkurenčným nemeckým výrobcom Daimler, ktorý má tiež v krajine dôležitú továreň, podľa neho vláda komunikuje s cieľom vyhodnotiť dopady emisnej kauzy na miestnu ekonomiku. Spoločnosť Audi, ktorá je divíziou koncernu VW, v pondelok potvrdila, že softvér umožňujúci falšovanie výsledkov emisných testov má celosvetovo inštalovaných 2,1 mil. jej vozidiel.

Podľa zistení amerických regulačných úradov skupina Volkswagen inštalovala do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Autá tak môžu až 40-násobne prekračovať zákonné limity na vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň odstúpil generálny riaditeľ skupiny Volkswagen Martin Winterkorn. Toho už nemecká prokuratúra vyšetruje pre podozrenie z účasti na podvode s emisnými testami.

Súvisiace články

Aktuálne správy