Nálada v ekonomike sa v septembri nepatrne zhoršila

Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla o 0,1 bodu na 99 bodov

Nálada v slovenskej ekonomike sa v septembri príliš nezmenila. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla o 0,1 bodu na 99 bodov. Priaznivý vývoj v stavebníctve, v službách a čiastočne i medzi spotrebiteľmi bol negovaný nepriaznivým vývojom v priemysle a obchode. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 3,9 bodu i za úrovňou dlhodobého priemeru o 5,3 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v septembri poklesol oproti augustu o štyri body na hodnotu 0,7 bodu. Pokles indikátora nepriaznivo ovplyvnil podľa úradu negatívny vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace. V septembri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 6,5 bodu na mínus tri body vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti i úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 25 bodov.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 12,3 bodu klesol v septembri v porovnaní s augustom o 2,7 bodu, a to vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v septembri pokračoval v raste, keď jeho hodnota 8,3 bodu sa v porovnaní s augustom zvýšila o jeden bod. Vývoj indikátora bol podľa úradu ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami súčasného dopytu a podnikateľskej situácie.

Spotrebiteľská atmosféra sa v septembri príliš nezmenila. Oproti augustu 2015 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotu mínus 14,8 bodu vzrástol o 0,6 bodu najmä v dôsledku zníženia obáv v názoroch na očakávanú hospodársku situáciu na Slovensku a odhadovaný vývoj nezamestnanosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 0,1 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval i dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy