Hlinikársky koncern Alcoa sa rozdelí na dve časti

Americký hlinikársky koncern Alcoa sa rozdelí na dve časti. Informovala o tom agentúra Reuters. Tradičné operácie v oblasti ťažby hliníka sa oddelia od divízie produktov s vyššou pridanou hodnotou na ďalšie spracovanie, napríklad pre automobilový priemysel, uviedla dnes prekvapivo Alcoa.

Americký hlinikársky koncern Alcoa sa rozdelí na dve časti. Informovala o tom agentúra Reuters.
Tradičné operácie v oblasti ťažby hliníka sa oddelia od divízie produktov s vyššou pridanou hodnotou na ďalšie spracovanie, napríklad pre automobilový priemysel, uviedla dnes prekvapivo Alcoa. Firma so sídlom v New Yorku chce rozdelenie uskutočniť v druhej polovici roka 2016.
Koncern označil tento krok za nutný, keďže obe oblasti už nemajú styčné body. Bývalý šéf Siemensu a terajší šéf Alcoa zostane v prechodnom období na čele koncernu, zároveň však bude viesť aj novú firmu, ktorá vznikne z divízie produktov s vyššou pridanou hodnotou. Táto divízia dosiahla v uplynulých 12 mesiacoch (do konca júna) tržby 14,5 miliardy USD (12,98 miliardy eur), hlinikárne zaznamenali tržby vo výške 13,2 miliardy USD.
Výrazný negatívny vplyv na odvetvie majú v poslednom období klesajúce ceny komodít. Ceny hliníka sa od vlaňajšieho septembra prepadli o štvrtinu a dostali sa na 6-ročné minimum.
Po rozdelení by mali byť obe nové spoločnosti kótované na burze. Akcia Alcoa v predburzovom obchodovaní posilnila o vyše 5 %. Počas uplynulých 12 mesiacov akcia padla o vyše 42 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy