Komora sociálnych pracovníkov bude zárukou kvality sociálnej práce

Vyššiu kvalitu profesie sociálnej práce a jej lepšie spoločenské aj mzdové ohodnotenie by mala zabezpečiť novovzniknutá Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce, ktorá dnes vznikla na ustanovujúcom sneme v Bratislave. Od 1. októbra tohto roku bude prijímať aj žiadosti o vydanie povolenia na vykonávanie tohto povolania ako slobodného zamestnania. Ako povedal na ustanovujúcom sneme štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian, komora spoluprácou s rezortom pozdvihne nielen úroveň práce zamestnancov, ale sa bude starať aj o ich dôstojnejšie spoločenské uplatnenie.
„Ide nám o to, aby vytvárala podmienky na to, aby sa pozdvihol význam tejto práce, aby sa skvalitnila a vykonávala na profesionálnej úrovni. Návrhy komory a spolupráca rezortu s komorou vytvorí podmienky na to, aby práca sociálneho pracovníka nebola legislatívne, prípadne inými spôsobmi obmedzovaná,“ konštatoval Burian pre TASR.
Delegáti snemu zvolili za historicky prvého predsedu Petra Kulifaja, podľa ktorého komora bude zvyšovať status tejto profesie. „Našou úlohou je jednak pomáhať ľuďom v núdzi, seniorom a rôznym sociálnym skupinám. Chceme vytvárať mosty medzi rôznymi sociálne znevýhodnenými skupinami obyvateľstva. Ide o nezastupiteľnú úlohu a verím, že komora prispeje k tomu, že ľudia si túto profesiu začnú vážiť,“ konštatoval dnes pre TASR.

Súvisiace články

Aktuálne správy