Zemepisný pôvod má byť uvedený aj na remeselných výrobkoch

Kým doteraz sa zemepisný pôvod uvádzal len na poľnohospodárskych produktoch, tak po novom by sa to malo týkať aj tradičných remeselných výrobkov.

Poslanci Výboru pre právne veci Európskeho parlamentu (EP) schválili tento týždeň krok k tomu, aby sa zemepisný pôvod uvádzal aj na tradičných remeselných výrobkoch. Rozhodnutie podľa výboru povedie k lepšej ochrane kultúrneho dedičstva, výhodám pre malé a stredné podniky, ale aj k ochrane spotrebiteľov a výrobcov. Informovala o tom tlačová atašé EP Soňa Mellak.

Poslanci výboru EP žiadajú, aby sa označovanie zemepisného pôvodu rozšírilo aj na iné výrobky ako poľnohospodárske. V tejto fáze procesu je na Európskej komisii (EK), kedy pripraví adekvátnu legislatívnu úpravu. Zatiaľ sa jej podarilo identifikovať 800 výrobkov, ktorých by sa nový návrh týkal. Zo slovenských výrobkov by sa takáto zmena týkala napríklad levického zlatého ónyxu, piešťanského bahna, slovenského magnezitu, modranskej majoliky alebo soľnobanskej čipky.

EÚ doteraz registruje viac ako 3 tis. produktov vína, alkoholu a potravín s označením zemepisného pôvodu. Takéto označovanie pomáha výrobcom odlíšiť svoj originálny produkt a garantovať tak spotrebiteľom záruku pôvodu s náležitou kvalitou. Pre nepoľnohospodárske produkty platí takáto právna úprava len v 15 krajinách EÚ. Výbor uvádza, že ochrana remeselných výrobkov je v ostatných krajinách nedostatočná, čo môže poškodiť dobré meno výrobcov a miasť spotrebiteľov. Neexistujúci právny rámec totiž umožňuje používanie názvov kvalitných a známych produktov výrobcami, ktorí túto kvalitu nedosahujú.

V prípade, že EK pripraví novú legislatívu, povedie to podľa výboru k rozvoju ekonomického potenciálu regiónov a prínosom pre malé a stredné podniky. Uznesenie, ktoré odhlasoval Právny výbor, musí odobriť aj EP, ktorého hlasovanie je naplánované na 6. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy