Nemecký vicekancelár: Ste nesolidárni, dostanete menej európskych peňazí!

, ČTK Foto: SITA

Krajiny, ktoré nezdieľajú európske hodnoty ako je empatia a ľudská solidarita, nemôžu počítať s tým, že budú od Európskej únie dostávať peniaze. Podľa agentúry Reuters to uviedol nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel v rozhovore pre nemecký Bild.

Európska komisia ale krátenie príspevkov členským štátom únie už tento týždeň odmietla, okrem iného s tým, že takýto krok nie je z právneho hľadiska možný.

Gabriel v rozhovore zopakoval vyhrážku, ktorú už tento týždeň vzniesol nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére. Podobné varovania sú podľa Reuters namierená predovšetkým proti Maďarsku, ktoré uzavrelo svoje hranice pred utečencov prúdiacimi do Európy predovšetkým z Blízkeho východu. Týkajú sa ale aj Českej republiky a Slovenska, ktoré odmietajú povinné prerozdelenie utečencov do jednotlivých krajín EÚ.

Nemecký vicekancelár uviedol, že kým Nemecko otvára telocvične, kasárne aj domovy pre utečenecké rodiny, iné krajiny "naťahujú na svojich hraniciach ostnaté drôty a zatvárajú brány". Poukázal tým na Maďarsko, ktoré postavilo plot na hranici so Srbskom a začína stavať ďalší na hranici s Chorvátskom, aby zamedzilo migrantom zo Sýrie, Iraku, Afganistanu a ďalších krajín v ceste do schengenského priestoru. Maďarská polícia tiež tento týždeň na hranici zasiahla proti utečencom slzným plynom a vodnými delami.

"Európa je spoločenstvom hodnôt, ktoré sa zakladajú na ľudskom súcitu a solidarite. A tí, ktorí naše hodnoty nezdieľajú, nemôžu počítať s našimi peniazmi," vyhlásil Gabriel. "Ak to bude pokračovať týmto spôsobom, potom je Európa ohrozená viac, ako bola ohrozená finančnou krízou alebo gréckou krízou," dodal.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v utorok vyhlásil, že EÚ by mala obmedziť vyplácanie peňazí krajinám, ktoré odmietajú kompromis pri rozdeľovaní utečencov. V televízii ZDF povedal, že podporuje túto myšlienku, s ktorou podľa neho prišiel predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas ale vzápätí pred novinármi de Maiziérova slová odmietol. Pripomenul zároveň, že ku kráteniu peňazí chýba akýkoľvek právny rámec. Dohody o partnerstve a operačné programy pre terajšie finančné obdobie 2014 až 2020 neumožňujú meniť rozdelenie príspevkov z únijných fondov. Proti návrhu svojho vlastného ministra sa postavila aj kancelárka Angela Merkelová s tým, že hrozby nie sú správnou cestou k dohode.

Súvisiace články

Aktuálne správy