Štáty EÚ majú viac spolupracovať pri kontrole vysielaných zamestnancov

Medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ) sa má prehĺbiť spolupráca pri kontrolách a poskytovaní informácií o spoločnosťami vysielaných zamestnancoch. Taktiež sa majú zaviesť kritériá pri posudzovaní zamestnávateľov, aby sa tak zabránilo vzniku schránkových firiem. Vyplýva to z návrhu zákona o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov na poskytovanie služieb, o ktorom diskutovali poslanci Národnej rady (NR) SR v úvode tretieho rokovacieho dňa 54. parlamentnej schôdze.

Návrhom zákona sa má do slovenskej legislatívy transponovať eurosmernica o vysielaní pracovníkov spoločnosťami. "Zo spoločných poznatkov členských štátov vyplynula potreba prehĺbiť spoluprácu v oblasti vysielania zamestnancov v podobe spolupráce pri poskytovaní informácií, kontrolnej činnosti, doručovaní písomností a oznamovaní rozhodnutí orgánov členského štátu o uložení administratívnej peňažnej pokuty alebo sankcie, a vynucovaní rozhodnutia štátu o uložení pokuty alebo sankcie," priblížilo ministerstvo práce.

Právna norma má zadefinovať, kto je usadený zamestnávateľ a hosťujúci zamestnávateľ. Taktiež sa má upraviť posudzovanie skutkových okolností pri vysielaní zamestnancov do zahraničia. Podmienky vyslania zamestnancov má prešetrovať Národný inšpektorát práce.

Právna norma má prispieť aj k odhaľovaniu schránkových firiem. Členské štáty majú dostať pravidlá, podľa ktorých budú posudzovať, či podnik skutočne vykonáva podstatné činnosti než napríklad len administratívne záležitosti v inom členskom štáte. "Ide o kritériá pre posúdenie, či nejde o schránkovú spoločnosť alebo spoločnosť, ktorá sa za účelom vyhnutia sa aplikácii vnútroštátnych pravidiel premiestnila, alebo si založila v inej krajine pobočku, dcérsku spoločnosť, pričom okrem administratívneho personálu v skutočnosti nepôsobí v danom štáte," priblížilo ministerstvo v návrhu zákona.

Po prerokovaní tohto bodu programu čaká na poslancov diskusia o ďalších neprerokovaných vládnych návrhoch zákonov.

Súvisiace články

Aktuálne správy