Nesmelé oživenie v Európe: Tento rok skrachuje menej firiem

, ČTK Foto: thinkstock

Počet firiem s platobnou neschopnosťou v západnej Európe po skokových nárastoch v rokoch po hypotekárnej kríze začal klesať. Priemerný pokles o deväť percent zaznamenaný v roku 2014 bude pokračovať poklesom o sedem percent v roku 2015, vyplýva zo štúdie poisťovne Coface, ktorá je najväčším svetovým poisťovateľom pohľadávok.

Kým platobná neschopnosť firiem narastá v Taliansku a Nórsku, Coface eviduje pozitívny dopad nesmelého oživenia v ďalších desiatich krajinách eurozóny, a to v Nemecku, Belgicku, Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Holandsku, Portugalsku, Veľkej Británii a Švédsku.

Súčasná úroveň platobnej neschopnosti firiem však ešte nie je porovnateľná s úrovňou pred krízou v roku 2008. Horšia situácia je v juhoeurópskych krajinách, ako je Taliansko, Portugalsko a Španielsko, kde pokračujúca vysoká miera nezamestnanosti utlmuje rastový potenciál. Model predpovedajúci počet firemných platobných neschopností zahŕňa faktory, ako sú podnikateľské prostredie, investície či počet vydaných stavebných povolení.

Coface predpokladá, že nárast ekonomiky v eurozóne dosiahne 1,5 percenta v roku 2015 a 1,6 percenta v roku 2016. Krajiny dovážajúce do eurozóny profitovali z oslabenia eura a poklesu cien ropy. Avšak je nutné bližšie sledovať riziká spojené s pomalším rastom v rozvíjajúcich sa krajinách. Ďalšie úskalím je podľa Coface nízka úroveň investícií v eurozóne.

Podmienky na obnovenie rastu v eurozóne budú však podľa Coface obzvlášť výhodné pre Holandsko, Španielsko a Portugalsko. Očakávané poklesy budú menej významné v Nemecku (mínus dve percentá) a vo Francúzsku (mínus tri percentá). Taliansku a Nórsku, dve krajiny, ktoré boli v červených číslach v roku 2014, v nich zostanú aj v roku 2015.

V Taliansku odhadla Coface rast insolvencií tento rok o sedem percent. Riziko platobnej neschopnosti je tam zvýraznené zvýšenou prítomnosťou menších spoločností s nižšou mierou zabezpečenia svojej činnosti. V Nórsku, ktoré je siedmym najväčším vývozcom ropy, je nárast platobných neschopností (o šesť percent) v súlade s poklesom cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy