Confindustria zvýšila prognózu rastu talianskej ekonomiky

Vývoj v talianskom hospodárstve je pozitívnejší, než sa čakalo. Preto taliansky priemyselný zväz Confindustria zvýšil prognózu rastu domácej ekonomiky. Informovala o tom agentúra APA.
Confindustria aktuálne počíta s tým, že taliansky hrubý domáci produkt (HDP) tento rok stúpne o 1 % a že na budúci rok sa zvýši o 1,5 %. Zväz tak smerom nahor korigoval svoje júnové prognózy. Pôvodne predpokladal, že v roku 2015 ekonomika vzrastie o 0,8 % a v roku 2016 o 1,4 %.
Situácia v ekonomike sa od leta výrazne zlepšila, tvrdí Confindustria. Zotavovanie hospodárstva by sa malo pozitívne premietnuť aj do zamestnanosti. Zväz tento rok počíta s nárastom zamestnanosti o 0,9 % v porovnaní s vlaňajškom. Na budúci rok by sa mala zvýšiť o 1 %. K podpore zamestnanosti rozhodujúcim spôsobom prispela aj vládou schválená reforma trhu práce, uviedla Confindustria.
Miera nezamestnanosti by vďaka oživeniu ekonomiky mala tento rok klesnúť na 12,2 % a v roku 2016 na 11,8 %. Confindustria doteraz počítala s mierou nezamestnanosti v tomto roku na úrovni 12,3 % a v budúcom roku 12 %. Zväz však upozornil, že až osem miliónov ľudí v Taliansku má problémy zamestnať sa, alebo si udržať zamestnanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy