Obchodný deficit Japonska klesol v auguste medziročne o vyše 40 %

Obchodný deficit Japonska sa v auguste znížil medziročne o viac než 40 %, k čomu prispel najmä pokles cien ropy, a tým nákladov na dovoz energií. Na druhej strane, rast exportu sa výrazne spomalil, čo je dôsledok oslabenia dopytu zo strany Číny. Oznámilo to dnes japonské ministerstvo financií. Informovali o tom agentúry AP a AFP.
Obchodný schodok Japonska klesol v auguste medziročne o 40,2 % na 569,7 miliardy jenov (4,21 miliardy eur). V auguste minulého roka dosiahol 953,2 miliardy jenov. Napriek tomu bol schodok v tohtoročnom auguste vyšší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s jeho poklesom na 540 miliárd jenov. Navyše, ide o najvyšší schodok za posledných sedem mesiacov.
Hodnota exportu vzrástla minulý mesiac medziročne o 3,1 % na 5,88 bilióna jenov, keď ho potiahol najmä zvýšený vývoz áut a lodí. Oproti júlovému medziročnému rastu to však znamenalo prudké spomalenie, keď v júli export vzrástol o 7,6 %. Údaj je horší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí očakávali rast o 4,4 %.
Dôvodom bol najmä znížený dopyt zo strany Číny, ktorá zápasí so spomaľovaním rastu ekonomiky. Vývoz Japonska na čínsky trh klesol v auguste medziročne o 4,6 %. Práve tento fakt vyvolal obavy ekonómov, že vývoj v oblasti exportu môže pribrzdiť hospodársky rast Japonska.
Hodnota dovozu, naopak, o 3,1 % klesla na 6,45 bilióna jenov. Podľa ministerstva financií sú dôvodom najmä nízke ceny ropy, ktoré znížili hodnotu dovozu ropy a skvapalneného zemného plynu. Aj pokles dovozu je výraznejší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom o 2,5 %. Navyše, analytici predpokladajú, že pokles dovozu bude pokračovať aj tento mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy