Dôvera nemeckých investorov prudko oslabila

Index dôvery z dielne inštitútu ZEW v septembri klesol na desaťmesačné dno

Dôvera nemeckých investorov sa v septembri prepadla na desaťmesačné dno. Dôvodom boli najmä obavy zo spomalenia exportu na rozvíjajúce sa trhy. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v utorok inštitút ZEW. Jeho index dôvery klesol o viac ako polovicu na 12,1 bodu z augustových 25 bodov. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali miernejší prepad, na úroveň 18,4 bodu.

„Ekonomické oslabenie v rozvíjajúcich sa krajinách zhoršuje výhľad exportne orientovanej nemeckej ekonomiky,“ uviedol prezident inštitútu ZEW Clemens Füst vo vyhlásení. Index dôvery sa opiera o prieskum, v rámci ktorého mannheimský inštitút medzi 31. augustom a 14. septembrom oslovil 220 analytikov a investorov.

Nedávne otrasy na čínskom akciovom trhu upozornili na riziko spomalenia čínskej ekonomiky. Tá bola vlani pre Nemecko štvrtým najväčším exportným trhom, keď výrobcovia do krajiny vyviezli 6,6 % z celkového objemu tovarov predaných v zahraničí. Za prvý polrok 2015 export do Číny posilnil iba o 0,8 %. Podľa údajov nemeckej obchodnej komory tak rástol rovnakým tempom ako vývozy do krízového Grécka.

Dopady spomalenia čínskej ekonomiky však považuje ministerstvo hospodárstva v Berlíne za „obmedzené“ a v tomto aj budúcom roku očakáva hospodársky rast na úrovni 1,8 %. Nedávne údaje z najväčšej európskej ekonomiky boli väčšinou pozitívne, keď maloobchodné tržby v júli posilnili najviac za deväť mesiacov a rast zrýchlila aj celková aktivita v súkromnom sektore.

Súvisiace články

Aktuálne správy