Schválila návrh zákona o burze cenných papierov

Vláda dnes schválila návrh novely zákona o burze cenných papierov. Cieľom právnej normy je implementovať do slovenskej legislatívy eurosmernicu o harmonizácii požiadaviek na transparentnosť v súvislosti s informáciami o emitentoch, ktorých cenné papiere sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu.
„Smernica o transparentnosti je zameraná na zabezpečenie transparentnosti hlavných ekonomických akvizícií v rámci spoločností, dôvery investorov a zvýšeného zamerania na dlhodobé výsledky, prispieva teda k všeobecnému cieľu Európskej komisie posilniť finančnú stabilitu,“ uviedlo v predkladacej správe Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré právnu normu predložilo na rokovanie vlády.
Zlepšenie prístupu k regulovaným informáciám na úrovni Európskej únie je zamerané na zvýšenie funkčnej integrácie európskych trhov s cennými papiermi a na poistenie lepšieho cezhraničného zviditeľnenia malých a stredných kótovaných spoločností. „Zavádzajú sa takisto minimálne kritériá na prístup k regulovaným informáciám a ich archivovanie,“ uviedol rezort financií.
Transpozícia eurosmernice si tak vyžaduje úpravy v zákone o cenných papieroch. „Návrh zákona o cenných papieroch obsahuje úpravy spôsobu výkonu práva výkupu na základe podnetov aplikačnej praxe s cieľom administratívneho zjednodušovania postupov pri zachovaní súčasnej úrovne minoritných akcionárov a účelu smernice Európskeho parlamentu a Rady o ponukách na prevzatie,“ priblížilo MF SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy