Slováci v lete prerábali, záujem o farby vzrástol oproti priemeru o 25 %

Letné mesiace sú už tradične obdobím rekonštrukcií bytov či domov. Potvrdili to aj aktuálne čísla výrobcu a predajcu farieb, spoločnosti JUB, ktoré hovoria o náraste dopytu po náterových farbách oproti priemeru tohto roka približne o 25 %.
„Záujem o krajšie bývanie rastie. Tohtoročný dopyt po farbách bol totiž až o 20 % vyšší ako pred niekoľkými rokmi,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Stanislav Kalinay. Podľa jeho slov je za tým lepšia finančná situácia Slovákov, ako aj záujem mladých mať vlastný byt.
„Hoci medzi farbami dominovala biela, trendom je kombinácia stien rôznych farieb a odtieňov. Hitom leta bola hnedá, vhodná do obývačiek, ako aj bordová, ideálna pre spálne,“ priblížil Kalinay. Ako dodal, o výbere farieb rozhodujú až v 80 % ženy, ktoré sú menej konzervatívne než muži.
„Súčasní zákazníci preferujú farby s vysokou krycou schopnosťou, pretože pri ich použití stačí urobiť len jeden náter, čo zvládne ktokoľvek,“ konštatoval predseda predstavenstva firmy.
Pokiaľ ide o prevládajúci typ farieb, Slováci maľujú najmä vnútra svojich bytov. „Po interiérových farbách s podielom dve tretiny návštevníci slovenských internetových obchodov vyhľadávali najčastejšie fasádne farby a po nich nátery na drevo,“ doplnil riaditeľ webu Pricemania.sk Michal Král.
Skupina JUB je medzinárodná spoločnosť so sídlom v Slovinsku. V súčasnosti má 12 dcérskych spoločností a pôsobí na viac ako 20 trhoch v Európe, ako aj mimo nej. Zamestnáva približne 600 ľudí, prevádzkuje dva výrobné závody v Slovinsku a Srbsku, pričom na zahraničné trhy vyváža 75 % svojej produkcie pod vlastnou obchodnou značkou.

Súvisiace články

Aktuálne správy