Debetky sú obľúbenejšie, kreditka má rezervy

, zuno Foto: SITA

Na Slovensku je veľký rozdiel v dopyte po debetných a kreditných kartách. Debetnú kartu pri nakupovaní bežne používa viac ako polovica Slovákov, kreditnú kartu len necelé tri percentá nakupujúcich. Ukazujú to štatistiky online banky Zuno.

Kartu z peňaženky vyťahujeme najčastejšie pri platení za potraviny (54 %), pri platbách finančným inštitúciám (24 %) a za pohonné hmoty (6 %). Slováci mesačne zaplatia kartou priemerne takmer 620 eur. „Aj keď sú platobné karty stále obľúbenejšie aj vďaka bezkontaktným technológiám, ktoré urýchľujú platby, rezervu vidíme ešte pri platbách kreditkou. Česi a Slováci stále neobjavili výhody tejto karty – od možnosti využívať bezúročné obdobie, až po poistenie,“ hovorí Juraj Karabínoš, produktový expert online banky  Zuno.

Dôležitú rolu v dopyte po bankových produktoch zohráva aj národná mentalita. Obyvatelia strednej a východnej Európy, vrátane Čechov a Slovákov, patria ku konzervatívnejším klientom. Pri platení sa viac spoliehajú na to, čo majú v skutočnosti na účte a menej si požičiavajú. Na Západe je platba kreditnou kartou rozšírenejšia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy