Na investičnú pomoc sú oprávnené regióny SR, okrem Bratislavského kraja

Na čerpanie investičnej pomoci sú do 31. decembra 2020 oprávnené tri zo štyroch slovenských regiónov, a to východné Slovensko, stredné Slovensko a západné Slovensko, okrem Bratislavského kraja. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe k návrhu nariadenia vlády o maximálnej intenzite a výške investičnej pomoci v jednotlivých regiónoch SR, ktorým by sa v najbližšom období mal zaoberať vládny kabinet.
Návrh vládneho nariadenia zlaďuje maximálnu intenzitu investičnej pomoci s mapou regionálnej pomoci na roky 2014 až 2020 schválenou podľa usmernení. „Podľa bodu 172 usmernení o regionálnej štátnej pomoci na roky 2014 až 2020 je maximálna intenzita pomoci určená podľa hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa k priemeru EÚ, a nie vo vzťahu k miere nezamestnanosti v Slovenskej republike,“ zdôraznil rezort hospodárstva.
Nariadenie vlády by malo platiť od 15. septembra 2015. „Pri konaniach začatých a právoplatne neskončených do 14. septembra 2015 sa maximálna intenzita investičnej pomoci bude posudzovať už podľa tohto nariadenia,“ dodalo MH SR.
Cieľom predloženého návrhu nariadenia vlády je podľa ministerstva prispieť k zvýšeniu konkurencieschopnosti SR, ako aj k zatraktívneniu investičného prostredia. „Predkladané znenie nariadenia odstraňuje obmedzenia maximálnej intenzity investičnej pomoci, ktoré nestanovujú právne predpisy EÚ v oblasti štátnej pomoci,“ dodal rezort hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy