Aktivita nemeckého súkromného sektora pokračuje v raste

Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci odvetvia služieb a priemyslu v auguste v Nemecku stúpol na 54,0 bodu z júlovej úrovne 53,7 bodu. Vo Francúzsku však klesol na 51,3 bodu z minulomesačnej úrovne 51,5 bodu.

BERLÍN/PARÍŽ 21. augusta (SITA, Reuters) – Tempo rastu nemeckého súkromného sektora v auguste zrýchlilo a zdá sa, že najväčšia ekonomika eurozóny je na ceste k slušnému tretiemu štvrťroku. Naznačil to zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory služieb a priemyslu. Prieskum, ktorý zostavuje agentúra Markit, ukázal, že aktivita spracovateľského sektora a sektora služieb, ktoré zodpovedajú za dve tretiny ekonomiky, sa zvýšila na 54,0 bodu z júlovej úrovne 53,7 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa udržala už 28 mesiacov v rade. „Nemecký súkromný sektor v auguste rástol rýchlejším tempom, keďže sa objem produkcie a nových objednávok zväčšil najrýchlejším tempom za posledné štyri mesiace,“ povedal ekonóm Markit Oliver Kolodseike.

Spracovateľský priemysel dosiahol najvyššiu hodnotu za posledných 16 mesiacov, keď prekonal odhady analytikov a vzrástol z úrovne 51,8 na 53,2 bodu. Aj napriek obavám zo spomaľujúcej sa svetovej ekonomiky, objem nových objednávok a vývozu pre dopyt vo Veľkej Británii a v USA vzrástol na najvyššiu úroveň za posledných 16 mesiacov. Služby však mierne klesli z úrovne 53,8 bodu na 53,2 bodu. Nemecká ekonomika sa v štvrťroku končiacom v júni zväčšila o 0,4 % a podobný rast by mala podľa PMI zaznamenať aj v treťom kvartáli, uviedol Kolodseike. Rast podporila domáca spotreba, ako aj nárast zahraničného obchodu.

Aktivita francúzskeho súkromného sektora však v auguste oslabila druhý mesiac v rade. Vznikli preto obavy, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny sa bude po tom, čo hospodárstvo nečakane stagnovalo, uzdravovať pomalšie. Podľa zloženého indexu nákupných manažérov agentúry Markit, aktivita v spracovateľskom sektore a v sektore služieb v ôsmom mesiaci klesla na 51,3 bodu z júlovej úrovne 51,5 bodu. Síce PMI oslabil druhý mesiac v rade, ale udržal sa nad hranicou 50 bodov.

Objem nových objednávok sa znížil, ale v nasledujúcich mesiacoch sa očakáva ich výrazný nárast. Index reagoval na zverejnené oficiálne údaje o stagnácii hrubého domáceho produktu v druhom kvartáli. „Rast súkromného sektora ekonomiky Francúzska sa v auguste spomalil na štvormesačné minimum a naznačuje, že HDP po slabom druhom štvrťroku môže v treťom kvartáli opäť sklamať,“ povedal ekonóm Markit Jack Kennedy. Vláda tento rok očakáva rast hospodárstva o 1 % a v roku 2016 o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy