Rast súkromnej aktivity eurozóny sa zrýchlil

Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci odvetvia služieb a priemyslu v auguste stúpol na 54,1 bodu z júlovej úrovne 53,9 bodu

Rast súkromnej aktivity v eurozóne sa v auguste nečakane zrýchlil. Výraznejšie znižovanie výrobných cien totiž viedlo k rastu nových objednávok. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky zverejnila v piatok. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci odvetvia služieb a priemyslu, ktorý agentúra zostavuje, stúpol na 54,1 bodu z júlovej úrovne 53,9 bodu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že zložený PMI mierne klesne, a to na 53,8 bodu. Zložený PMI eurozóny je nad hranicou 50 bodov oddeľujúcou rast súkromnej aktivity od poklesu už od polovice roka 2013.

S cieľom podporiť dopyt firmy znižujú svoje ceny od apríla 2012 a v auguste ich redukovali rýchlejším tempom ako v júli. Zložený index cien klesol na 49,5 bodu z júlových 49,8 bodu. Toto znižovanie cien pomohlo indexu nákupných manažérov odvetvia služieb stúpnuť na 54,3 bodu z júlovej úrovne 54 bodov. PMI priemyselného sektora sa oproti júlu nezmenil a zostal vo výške 52,4 bodu.

„Ekonomika eurozóny ako celku rozhodne prejavuje odolnosť. Pohľad na celkový objem nahromadených objednávok naznačuje, že by sme mali byť svedkami pokračujúceho stabilného rastu,“ povedal Rob Dobson, ekonóm agentúry Markit. Dodal pritom, že z hodnoty PMI za august vyplýva, že hospodárstvo Európskej menovej únie by malo za tretí kvartál vykázať rast na úrovni 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy